Buitenland

Staking christelijke scholen Israël voorbij

JERUZALEM. De 47 christelijke scholen in Israël beëindigden maandag de staking die ze begin deze maand zijn begonnen. Het Secretariaat voor Christelijke Scholen in Israël bereikte dit weekend een akkoord met het ministerie van Onderwijs.

Alfred Muller
28 September 2015 07:56Gewijzigd op 15 November 2020 22:07

Het akkoord bepaalt dat de christelijke scholen voor het schooljaar 2015-2016 50 miljoen sjekel (11,4 miljoen euro) ontvangen. Verder krijgen ze 7,5 miljoen sjekel (1,7 miljoen euro) voor „extra stimulering”. De scholen hadden om 200 miljoen (45 miljoen euro) sjekel gevraagd.

Leerkrachten mogen tevens meedoen aan speciale bijscholingscursussen die door het ministerie van Onderwijs worden verzorgd. Ouders van kinderen op basisscholen gaan een vierde minder schoolgeld betalen.

Ook zou er zijn afgesproken dat de christelijke scholen gedurende twee jaar niet zullen staken.

Een commissie van het Israëlische ministerie van Onderwijs

en het Secretariaat voor Christelijke Scholen gaan verder praten over de wettelijke status van christelijke scholen en het budget voor het christelijk onderwijs. Eind maart 2016 moet de commissie aanbevelingen indienen bij de minister van Onderwijs.

„Ik weet dat de overeenkomst niet alles biedt wat we hebben gevraagd”, zegt pater Abdel Masih Fahim in Ramallah, de woordvoerder van het comité dat met het ministerie onderhandeld heeft. „Maar het akkoord is een startpunt voor besprekingen over al onze rechten.”

Hanna Rohana uit Isifiya, vader van twee kinderen die naar een christelijke school gaan en zelf leraar wiskunde, zegt dat de deal niets laat zien van wat de ouders hadden gehoopt. „Ze krijgen geen gelijkstelling aan de Joodse scholen. Er is slechts een reductie van het lesgeld met 25 procent voor alleen dit schooljaar.”

Hij gelooft dat het onverstandig was zo’n lange staking te houden. De ouders hadden volgens hem twee jaar geleden al betrokken moeten worden bij het overleg tussen de scholen en het ministerie van Onderwijs.

Hij verwacht dat de scholen de verloren studiedagen zullen inhalen door de vakanties iets te verkorten en een maand lang zes in plaats van vijf dagen les te geven.

Directrice Maha Abed van Le Collège des Frères in Jaffa zegt dat de scholen niet tevreden zijn met de bereikte budgetverhoging. Ze noemt het akkoord „een eerste stap.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer