FARC: communisten die in misdaad gingen
HAVANA (ANP). De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, beter bekend als FARC, naderen na drie jaar onderhandelen de ondertekening van een vredesakkoord met de Colombiaanse regering. Aan het handje schudden in de Cubaanse hoofdstad Havana tussen de partijen gaat een halve eeuw van politieke en militaire strijd vooraf, dikwijls omgeven met gruwelijkheden.
De FARC ontstond midden jaren zestig uit de communistische partij in Colombia. De militaire vleugel van de partij groeide uit tot een waar leger van 15.000 soldaten. De uitgestrekte bosgebieden en de vlaktes aan de voet van de Andes waren de plekken waar de FARC zich schuilhield. Aanvankelijk vormden de leden een guerrillabeweging die op links-ideologische grondslag was gebaseerd. De verbinding met de communisten ging echter verloren toen de FARC-leden zich op de drugshandel stortten om hun aanslagen op het bewind in Bogotá te financieren.
Ook kwamen de rebellen aan geld door ontvoeringen. Aanvankelijk waren de Colombiaanse rijken en politici daarvan het doelwit, van wie de bekendste Ingrid Betancourt was, die president wilde worden. Zij was zes jaar in handen van de FARC, tot haar vrijlating in 2008. Koesterde het volk in Colombia tot dat moment misschien nog sympathie voor de linkse strijders, dat veranderde toen de FARC steeds vaker gewone burgers begon te ontvoeren. De weerstand die dat opriep culmineerde in 2008 tot een demonstratie van honderdduizenden burgers tegen de ontvoeringen.
Wat het aanzien van de rebellenorganisatie ook niet bepaald ten goede kwam, was het feit dat de FARC bleek te werken met kindsoldaten. Sommigen van hen waren zelfs niet ouder dan acht jaar. De kinderen werden ingezet als soldaat of informant.
De Verenigde Naties, Europa en de Verenigde Staten plaatsten de FARC op de lijst van terreurorganisaties. De strijd had inmiddels weinig politieks meer om het lijf. De soldaten van de guerrilla’s deden bovendien niet alleen aan ontvoeringen en gijzelingen, ze martelden en doodden op grote schaal, ook gewone burgers. Meerdere keren voerden FARC en regering onderhandelingen met elkaar. Maar de vrede bleek breekbaar omdat beide partijen telkens weer militaire acties tegen de ander ondernamen.
Een van de bekendste FARC-leden is Tanja Nijmeijer uit Denekamp. Zij sloot zich in 2002 als 24-jarige student bij de guerrilla’s aan. Aanvankelijk was ze tolk, later nam ze ook aan de gevechten deel. Ze maakt sinds eind 2012 deel uit van de FARC-delegatie die op Cuba met de Colombiaanse regering onderhandelt over een vredesakkoord.