Binnenland

„Hardere aanpak uitstoot broeikasgas nodig”

DEN HAAG (ANP). Hoewel Nederland al zeker twee decennia een klimaatbeleid voert, neemt de uitstoot van schadelijke broeikasgassen nog steeds niet af. Om de afgesproken klimaatdoelen te halen zijn scherpere maatregelen nodig en hogere investeringen. Dat concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een donderdag verschenen rapport ‘Rijk zonder CO2: naar een duurzame energievoorziening in 2050’.

24 September 2015 12:12Gewijzigd op 15 November 2020 22:01

De raad pleit ervoor om in het energiebeleid de CO2-reductie als doel te stellen en om dit vast te leggen in de wet. „Een wettelijke borging geeft het signaal aan Nederlandse burgers en bedrijven dat het klimaatprobleem urgent en serieus is en dat nu actie moet worden ondernomen”, zeggen de onderzoekers.

Het beleid moet volgens het adviesorgaan zo opgezet worden dat in 2050 80 tot 95 procent minder broeikasgassen worden uitgestoten dan in 1990. In de afgelopen 25 jaar is de uitstoot van broeikasgassen niet afgenomen.

Om dit doel te halen zijn forse extra investeringen nodig. „De Rli adviseert een paar honderd miljoen euro extra vrij te maken voor langlopende innovatieprogramma’s, omdat nieuwe manieren van werken, kennis en technieken nodig zijn om de energietransitie succesvol te kunnen afronden.” Volgens de organisatie moet de energiediscussie niet gaan over welke energiebronnen en technologieën Nederland gaat inzetten, maar over het strategische einddoel.

Omdat de Nederlandse economie internationaal gezien relatief energie-intensief is en bovendien grotendeels op fossiele energie is gebaseerd, komt de overgang naar CO2-emissiearme energie extra hard aan. „Dit op zich mag voor Nederland geen argument meer zijn om terughoudend te zijn in het doorzetten van de energietransitie”, aldus de Rli.

De Rli is een adviescollege voor de overheid op het gebied van duurzaamheid. Het rapport is donderdag aangeboden aan minister Henk Kamp (Economische Zaken).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer