„Doorgeven data aan VS kan niet door beugel”
LUXEMBURG (ANP). Een deal over de overdracht van computergegevens tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie is ongeldig, stelt een hoge adviseur van Hof van Justitie van de Europese Unie. Afzonderlijke Europese organisaties voor gegevensbescherming kunnen voor die overdracht een stokje steken.
De hoge adviseur van het hof komt met zijn conclusie in een zaak die was aangespannen door een Oostenrijkse rechtenstudent. Die kwam in het geweer na berichten over massale overdracht van privé-gegevens door Amerikaanse bedrijven aan de Amerikaanse overheid.
In deze zaak ging het om de gegevens van Facebook, waarvan het Europese hoofdkwartier is gevestigd in Ierland. Volgens de hoge adviseur, advocaat-generaal Yves Bot, mag de Ierse privacywaakhond gelasten dat Facebook niet langer gegevens over Europese gebruikers doorstuurt naar de VS.
De Europese Commissie had in juli 2000 toestemming gegeven voor de overdracht van data via de zogeheten veilige haven-overeenkomst, omdat ze vindt dat ze in de VS in even goede handen zijn als in Europa. De adviseur zegt nu dat dit onjuist was.
Het verzet van de Oostenrijkse student en privacyvoorvechter Max Schrems werd mede ingegeven door onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden dat Amerikaanse veiligheidsorganisaties toegang hebben hebben tot persoonlijke informatie van EU-burgers.
Het hof doet over enkele weken tot enkele maanden uitspraak. Het advies van de advocaat-generaal is niet-bindend. Maar het in Luxemburg gevestigde hof volgt een dergelijk advies in de meerderheid van de gevallen.