Lords gaan machtsstrijd aan met Britse regering
De leden van het Britse Hogerhuis zijn een machtsstrijd aangegaan met de regering van premier Tony Blair en de gekozen politici uit het Lagerhuis. De Lords weigerden maandagavond een wet goed te keuren, die de basis moet vormen voor een ingrijpende reorganisatie van het juridische stelsel in Groot–Brittannië.
De House of Lords maakte voor het eerst in dertig jaar gebruik gemaakt van een vertragende tactiek, door de wet te verwijzen naar een speciale onderzoekscommissie. Daardoor kan het Lagerhuis het wetsontwerp waarschijnlijk niet meer goedkeuren vóór de volgende parlementsverkiezingen. De regering kan dat uitstel alleen voorkomen wanneer ze gebruik maakt van de zogeheten Parliamant Act en de uitspraak van het Hogerhuis terzijde schuift, meldden dinsdag de Britse media.
De omstreden wet voorziet in de oprichting van een Hooggerechtshof. Groot–Brittannië heeft nu als hoogste juridische instantie de zogeheten Law Lords, die onderdeel uitmaken van het Hogerhuis. De Law Lords zouden na invoering van de wet niet langer deel uitmaken van de House of Lords. Bovendien zou een onafhankelijke commissie verantwoordelijk worden voor de installatie van nieuwe rechters.
Niet alleen het merendeel van de aristocratie in het Hogerhuis is tegen de wet gekant, ook rechters en advocaten voelen weinig voor de ingrijpende reorganisatie van het Britse rechtssysteem.
Voorstanders vinden het echter volstrekt achterhaald dat de hoogste rechters in het land onderdeel uitmaken van een wetgevend lichaam, dat ongekozen is en daardoor niet representatief voor de mening van het volk. De wet moet een onafhankelijke rechtsspraak garanderen.