Binnenland

Toch weer tanks voor de krijgsmacht

DEN HAAG. De kogel is door de kerk. De krijgsmacht krijgt de beschikking over achttien –geleasede– tanks, dankzij een deal met Duitsland. Een Oranje-eskadron onder Duitse vlag.

16 September 2015 13:44Gewijzigd op 15 November 2020 21:49
Nederland krijgt achttien geleasde Leopardtanks. beeld ANP
Nederland krijgt achttien geleasde Leopardtanks. beeld ANP

De Leopard 2A6 maakt indruk op vriend en vijand. De loodzware gevechtstank met z’n 120 millimeter­kanon kan op het slagveld of tijdens een missie het verschil maken. Soms alleen al door zijn aanwezigheid.

De Nederlandse tanks sneuvelden vier jaar geleden. De Koninklijke Landmacht raakte door harde bezuinigingen in één klap z’n zwaarste geschut kwijt.

De krijgsmacht laat zich echter niet zomaar uit het veld slaan. De legertop werkte achter de schermen hard aan een herintrede van de tank, zo meldde deze krant begin dit jaar.

Nu is het zover. Defensie krijgt in 2019 een tankeskadron van achttien Leopards, dankzij een innige samenwerking met Duitsland. Nederland geeft daarbij z’n laatste zestien tanks –gratis– weg aan Duitsland, waarna de landmacht er weer achttien least bij de oosterburen. Duitsland zorgt daarbij voor een modernisering van onze Leopard 2A6’s naar de 2A7±variant. Daarmee zijn de ‘leasebakken’ weer helemaal up-to-date.

Door de tankdeal maakt 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte straks integraal deel uit van de Eerste Duitse Pantserdivisie. Een Duits tankbataljon valt op zijn beurt onder 43 MechBrig. Dit Duitse 414 Tankbataljon krijgt vervolgens een Oranje-eskadron met een volledige Nederlandse bemanning van honderd man.

Het Oranje-eskadron wordt gelegerd in Bergen-Hohne, het Duitse militaire schietterrein (27 kilo­meter lang, 18 kilometer breed) op de Lüneburger Heide. Nederland kent de legerplaats nog uit de tijd van de Koude Oorlog.

Nederland kan de tanks straks ook inzetten bij oefeningen in eigen land of tijdens missies in het buitenland, benadrukt de landmacht. Ook al neemt Duitsland niet aan zo’n missie deel.

De herintrede van de tank heeft alles te maken met de gespannen situatie door de Russische inmenging in Oekraïne. En met de onrust in het Midden-Oosten. Het kabinet bezuinigt daarom vanaf gisteren iets minder op de krijgsmacht. De missie is nu eerst de munitievoorraden op peil te brengen. Want een tank zonder munitie schiet ook niet op.

Minister Hennis is blij met de tankdeal. Ze spreekt van „een baanbrekende stap.” Later dit jaar ondertekent ze met haar Duitse collega, Von der Leyen, de formele overeenkomst.

Militaire samenwerking tussen Nederland en Duitsland is niet nieuw. Beide landen slaan sinds 1995 de handen ineen in het Eerste Duits-Nederlandse Legerkorp (1(GE/NL)Corps). Verder is 11 Luchtmobiel geïntegreerd in de Duitse Division Schnelle Kräfte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer