Chaos op Haïti aangewakkerd door Aristide
In Port–au–Prince is de bevolking maandag massaal aan het plunderen geslagen. Honderden mensen stalen goederen uit een industrieel complex bij de luchthaven van de Haïtiaanse hoofdstad. Volgens getuigen bedreigden de plunderaars met messen passanten en journalisten.
Na het gedwongen vertrek van president Jean–Bertrand Aristide van vorige week, is Haïti nog steeds het toneel van gevechten tussen pro–Aristide–bendes en rebellengroepen. Ook wordt op tal van plaatsen in het armste land van heel Amerika volop geplunderd. Een internationale troepenmacht van ongeveer 2300 Amerikanen, Canadezen, Fransen en Chilenen is er nog niet in geslaagd de chaos te bedwingen.
Aristide, die in de Centraal–Afrikaanse Republiek in ballingschap verblijft, draagt ook niet bij tot kalmte in het land waaruit hij zegt te zijn ontvoerd. In een interview voor de Franse radiozender RTL riep hij maandag de Haïtianen op tot verzet tegen „een onaanvaardbare bezetting" door buitenlandse troepen. In zijn ogen volgde het verzet op „een evenzeer onaanvaardbare politieke ontvoering". Hij zei zijn best te doen „de mensen te begeleiden die mijn kant hebben gekozen".
Een week geleden werd Aristide met een Amerikaans vliegtuig naar de Centraal–Afrikaanse republiek gebracht. Hij houdt vol dat Amerikaanse militairen hem hebben gedwongen zijn presidentschap op te geven en dat hij vervolgens is ontvoerd. De Afrikaanse Unie heeft de Verenigde Naties gevraagd een onderzoek in te stellen naar de omstandigheden waaronder Aristide zijn land heeft verlaten.
Zijn functie wordt inmiddels conform de Haïtiaanse grondwet waargenomen door opperrechter Boniface Alexandre. Hij is maandag officieel geïnstalleerd als voorlopig president. De grondwet schrijft eveneens voor dat de waarnemend president over 45 dagen verkiezingen organiseert. In de komende dagen zal Alexandre een nieuwe premier benoemen. Dat gebeurt op voordracht van een vrijdag samengestelde raad van „wijze mannen". Als bondgenoot van de verdreven president moet ook de huidige premier Yvon Neptune het veld ruimen.