„Libië heeft tonnen chemische wapens”
Libië bezit meer dan 20 ton mosterdgas en honderden of zelfs veel meer tonnen stoffen waarmee zenuwgassen zoals sarin kunnen worden geproduceerd.
Dat heeft Rogelio Pfirter, de directeur-generaal van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Den Haag. De Argentijn had eerder op de dag een Libische delegatie op bezoek die de Libische voorraden aan chemische wapens (CW) heeft opgegeven.
Libië is sinds februari lid van de OPCW, hetgeen betekent dat het Arabische land zijn voorraden chemische wapens zal moeten vernietigen onder toezicht van de in Den Haag gevestigde internationale verdragsorganisatie.
Libië had eind vorig jaar, na geheime onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, bekendgemaakt dat het afziet van al zijn massavernietigingswapens. Pfirter had het vrijdag over „een zeer goede dag voor de inspanningen van de internationale gemeenschap” om die categorie wapens de wereld uit te helpen. Naast zich op een tafeltje had de Argentijn veertien ordners staan met het materiaal dat hij zojuist van de Libische delegatie had ontvangen.
Pfirter (55) heeft er geen aanwijzingen voor dat Libië bij zijn CW-programma hulp heeft gehad van andere landen of dat het zijn CW-kennis of -wapentuig met andere landen heeft gedeeld. Libië heeft een CW-fabriek en twee opslagplaatsen. De faciliteiten liggen deels vlak bij de hoofdstad Tripoli en deels in de zuidelijke woestijn.
De afgelopen twee weken zijn al meer dan 3300 stuks lege CW-munitie vernietigd. De destructie van de hele Libische CW-voorraad zal naar verwachting enkele jaren in beslag nemen.
De OPCW werkt sinds 1997 vanuit de hofstad aan de algehele afschaffing van alle CW wereldwijd. De OPCW is een uit het VN-systeem voortgekomen internationale verdragsorganisatie met momenteel 161 leden, waaronder Nederland en alle andere Europese landen en alle permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Tot de 33 niet-leden behoren Noord-Korea, Irak, Syrië en Israël.
De OPCW is de enige internationale organisatie die apart is opgericht voor de algehele afschaffing van een hele categorie massavernietigingswapens. Het C-vormige OPCW-hoofdkwartier is gevestigd in het Haagse Statenkwartier.