Buitenland

Gewetensbezwaarde ambtenaar Kentucky gevangengezet

ASHLAND. Een ambtenares uit Rowan County in de Amerikaanse staat Kentucky die weigerde de benodigde papieren af te geven aan homostellen die in het huwelijk willen treden, is donderdag door een federale rechter gevangengezet. De vrouw blijft vastzitten totdat zij zijn bevel opvolgt om de vergunningen uit te schrijven.

AP
3 September 2015 19:36Gewijzigd op 15 November 2020 21:29
Kim Davis. beeld AFP
Kim Davis. beeld AFP

Ambtenares Kim Davis reageerde op de uitspraak van rechter David Bunning met een ‘thank you’.

Davis weigerde de vergunningen af te geven, ofschoon het Amerikaanse hooggerechtshof twee maanden geleden bepaalde dat stellen van hetzelfde geslacht met elkaar mogen trouwen. Zij beriep zich daarvoor op haar geloofsovertuiging.

„De morele wet van God botst met de verplichtingen van mijn werk”, zei Davis tegen de rechter. „Je kunt je niet losmaken van iets wat in je hart en in je ziel zit.”

Rechter Bunning zei dat de opstelling van de vrouw hem geen andere keus liet dan haar op te laten sluiten, aangezien een dwangsom alleen haar niet op andere gedachten zou brengen.

„Haar goede geloof is gewoon geen verdediging die hout snijdt”, zei Bunning, omdat een gevaarlijk precedent wordt geschapen als de geloofsovertuiging van een individu voor het gezag van het hof gaat. „Ik heb ook mijn geloofsovertuigingen, maar ik heb een eed afgelegd. Mevrouw Davis heeft ook een eed afgelegd. Een eed houdt wel wat in.”

De rechter hield de vijf plaatsvervangers van Davis, onder wie haar zoon, voor dat hun ook de gevangenis of een dwangsom wacht als zij het hof minachten en geen trouwpapieren afgeven aan mensen die dat willen.

Davis bekleedt een gekozen functie. Zij kan alleen uit haar functie worden gezet door het Congres van de staat, wat in het aartsconservatieve Kentucky niet waarschijnlijk is.

Buiten het gerechtsgebouw demonstreerden voor- en tegenstanders van het homohuwelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer