Nederlanders sterven vaak thuis
BRUSSEL (ND). Mensen in Nederland overlijden opvallend vaak thuis. Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis sterft, is nergens ter wereld zo laag als in ons land. Dat blijkt uit onderzoek door universiteiten in Brussel en Gent.
De onderzoekers vergeleken in veertien landen in Europa, Azië en Noord-Amerika de plek waar mensen overlijden. Het gaat om gevallen waarin palliatieve patiënten hebben kunnen nadenken over de plaats van overlijden.
In Nederland sterft 35 procent van deze patiënten thuis. Dat is veel meer dan in omringende landen als België (25 procent), Groot-Brittannië en Frankrijk (beide 22 procent).
Ook sterven in Nederland relatief veel mensen in een zorginstelling, zoals een verpleeghuis (ook 35 procent). Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis overlijdt, is daarentegen met 25 procent veel lager dan in alle andere onderzochte landen. In België en Engeland sterft ongeveer de helft van de palliatieve patiënten in een ziekenhuis, in Frankrijk 64 procent.
De positie van Nederland is opvallend, zegt prof. dr. Joachim Cohen, hoogleraar zorg rond het levenseinde aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij vindt het lastig om een verklaring te geven, maar wijst onder meer op de positie van de huisarts. Die heeft in Nederland een belangrijke rol bij het levenseinde. „Andere landen hebben meer ingezet op gespecialiseerde palliatieve zorg.”
Het is volgens de hoogleraar belangrijk om te kijken welke beleidskeuzes eraan bijdragen dat meer mensen thuis sterven. Over het algemeen is overlijden in de thuissituatie wenselijker dan in het ziekenhuis.