Bangladesh verbiedt film over textielramp
DHAKA (ANP/DPA). Een film over de textielfabrieksramp die twee jaar geleden meer dan 1100 levens eiste in Bangladesh mag niet in de bioscoop verschijnen, omdat het te realistisch is. Er zitten namelijk scènes en tv-verslagen van het ongeluk in. Volgens een rechter in het Aziatische land worden daarmee de censuurregels overtreden.
In april 2013 ging het gruwelijk mis op een complex met kledingfabrieken in de hoofdstad Dhaka. Het Rana Plaza met acht verdiepingen stortte in. Naast de vele doden waren er ook meer dan duizend gewonden. De ramp vestigde wereldwijd de aandacht op westerse bedrijven die goedkoop kleding laten maken in Bangladesh, waar arbeiders onder zeer slechte en onveilige omstandigheden werken.
De film Rana Plaza is een liefdesverhaal dat gaat over het lot van de textielwerknemer Reshma Begum die zeventien dagen onder het puin van het gebouw heeft gelegen. De film komt naar verwachting uit op 4 september. Door de beslissing van de rechter mag die in elk geval zes maanden lang niet worden vertoond. De zaak was aangespannen door een vereniging voor textielarbeiders, omdat de film het ongeluk te realistisch in beeld zou brengen.