Binnenland

„Echte dader DDoS bijna nooit te achterhalen”

DEN HAAG (ANP). Elke organisatie die een website heeft, kan doelwit zijn van DDoS-aanvallen, zegt professor Erik Poll van de Radboud Universiteit. „Dit is een bekend fenomeen. Dit soort aanvallen op websites komt regelmatig voor.” Dinsdagavond werd internetprovider Ziggo getroffen door een zogeheten DDoS-aanval. Vele duizenden Ziggo-abonnees zaten urenlang zonder internet.

19 August 2015 16:18Gewijzigd op 15 November 2020 21:09

Bij een DDoS-aanval wordt een server bestookt met grote hoeveelheden data zodat een site overbelast raakt en zijn diensten niet meer kan aanbieden. „Internetcriminelen die kattenkwaad willen uithalen of een financieel gewin voor ogen hebben, kunnen een ‘botnet’ huren. Je stuurt dan vanuit geïnfecteerde computers van onschuldige mensen alle kwaadaardig verkeer naar het adres van de organisatie die je tot doel hebt. De website kan de boel vervolgens niet meer aan en dan werkt het systeem niet meer.” In het verleden werden diverse Nederlandse bedrijven, zoals de banken ING en ABN Amro, getroffen door zo’n digitale aanval. Zo kan elke organisatie die een website heeft doelwit zijn van dit soort aanvallen.

Het afslaan van DDoS-aanvallen is mogelijk, maar kan erg moeilijk zijn. „Bedrijven kunnen enigszins tegenmaatregelen nemen door het kwaadaardige verkeer te proberen uit te filteren. Hiervoor hebben ze dan voldoende capaciteit nodig.”

Omdat de computers die betrokken zijn bij een DDoS-aanval niet van de dader zelf zijn, is vaak moeilijk te achterhalen van wie de opdracht afkomstig is voor een aanval. „De echte dader vind je bijna nooit”, zegt de professor.

De storing van Ziggo heeft overigens geen gevolgen voor webwinkels. „Als mensen op zoek zijn naar een product, lopen ze meteen al vast, omdat ze het internet niet op kunnen. Mensen stellen hun aankoop dan uit, maar ze stellen het niet af”, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Thuiswinkel.org. De vereniging heeft nog „geen enkel mailtje of telefoontje” van bezorgde leden gekregen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer