Transvetten verhogen sterfterisico
HAMILTON. Transvetten uit koek, gebak en snacks verhogen het algehele sterfterisico met 34 procent, het risico op sterfte aan een hartaandoening met 28 procent en de kans op een hartziekte met 21 procent.
Dat melden Canadese onderzoekers op basis van de uitkomsten van een groot literatuuronderzoek gepubliceerd in de British Medical Journal van deze week. Het betreft zogeheten observationeel onderzoek waarin is gekeken naar de effecten van voedingsgewoonten onder grote groepen mensen.
De onderzoekers vonden onder meer dat mensen die veel transvetten binnen krijgen, aanzienlijk grotere gezondheidsrisico’s lopen dan mensen die minder van deze vetten consumeren.
Hoofdonderzoeker dr. Russell de Souza van de McMaster University in Canada waarschuwt in de Britse krant The Mirror voor het gevaar van transvetten: „Ze leveren geen gezondheidsvoordelen op en vormen een groot risico. Wij raden aan om zo weinig mogelijk voedingsmiddelen te eten die veel transvetten bevatten en ze te vervangen door gezonde vetten, die onder meer zijn te vinden in olijfolie en noten.”
Dat transvetten heel wat schadelijker zijn dan verzadigde vetten, is al jaren geen geheim meer in voedingsland. Transvetten ontstaan bij het industrieel harden van onverzadigde vetten door middel van hydrogenering. De olie of het zachte vet krijgt zo een steviger, hardere structuur. Daardoor kan het gebruikt worden voor de bereiding van harde margarines en bak- en braadvetten. Transvetten komen ook in kleine hoeveelheden voor in vollemelkproducten, roomboter, kaas en vlees.
Door technische aanpassingen en gebruik van andere grondstoffen is het gehalte aan transvetten in industrieel bereide producten in Nederland inmiddels verlaagd naar minder dan 1 procent, meldt het Voedingscentrum op zijn website. Maar in frituurvet voor de horeca (fastfood) en in bakkerijvetten voor het maken van koekjes en gebak, kunnen nog steeds hogere gehaltes aan transvetten voorkomen. Ze zijn dan ook vooral aanwezig in zoetigheden als (gevulde) koek, gebak en koekjes, frituurproducten en kant-en-klare voedingsmiddelen.
Fabrikanten zijn niet verplicht om op etiketten te vermelden dat er transvetten in zitten. Staat bij de ingrediënten echter ”plantaardig vet, gedeeltelijk gehard” of “gehydrogeneerd vet”, dan is er een gerede kans dat het product transvetten bevat.