VS gaan Iraakse grens versterken na aanslagen
Het Amerikaanse leger in Irak gaat de grenzen aanzienlijk versterken in een verwoedde poging een einde te maken aan de voortdurende reeks aanslagen. De Amerikaanse bewindvoerder voor Irak, Paul Bremer, liet woensdag weten dat er honderden voertuigen en duizenden militairen extra worden ingezet.
De Iraakse steden Bagdad en Karbala werden dinsdag getroffen door bloedige aanslagen waardoor honderden doden en gewonden vielen. De belangrijkste sjiitische geestelijk leider van Irak, grootayatollah Ali al–Sistani verweet de Amerikanen dezelfde dag dat zij falen in de bewaking van de Iraakse grenzen.
In Bagdad gingen woensdag tienduizenden mensen de straat op uit woede over de aanslagen die plaats hadden op ashura, een islamitische feestdag voor sjiieten. Buurland Iran kondigde woensdag aan dat aan alle bedevaarten naar sjiitische heiligdommen in Irak voorlopig een einde is gemaakt. Door de aanslagen kwamen ook 22 Iraniërs om het leven.
Over het totaal aantal doden dat in Bagdad en Karbala is gevallen heerst verwarring. Het hoofd van de tijdelijke Iraakse regeringsraad, Mohammed Bahr al–Uloum, zei woensdag dat het aantal doden is opgelopen tot 271. Zijn uitspraken waren in tegenspraak met aantallen die de Amerikanen eerder noemden en ook de aantallen die de Iraakse minister van Volksgezondheid liet verspreiden. De laatste had het over 71 doden in Bagdad en 98 in Karbala, totaal 169. De Amerikanen zeiden in Bagdad 32 doden te hebben geteld en 85 in Karbala, een totaal van 117.
In verband met de drie dagen van nationale rouw in Irak, die woensdag zijn ingegaan, heeft de tijdelijke regeringsraad woensdag aangekondigd dat de ondertekening van de voorlopige grondwet vrijdag plaatsvindt. De feestelijke ceremonie was eigenlijk voor woensdag voorzien.
De VS hebben duidelijke aanwijzingen dat de Jordaniër Abu Musab al–Zarqawi de hand had in de bloedige aanslagen dinsdag in Bagdad en Karbala. Dat heeft de Amerikaanse generaal Abizaid woensdag gezegd. Volgens hem zijn er ook aanwijzingen dat al–Zarqawi, die volgens Washington gelieerd is aan al–Qaeda, banden onderhoudt met leden van de voormalige Iraakse inlichtingendiensten. De generaal sprak voor de commissie voor de strijdkrachten van het Huis van Afgevaardigden.
Abizaid zei verder dat bij de aanslagen tenminste zes zelfmoordterroristen betrokken waren. Bij een heilige plaats in de zuidelijke stad Basra zou ook een aanslag zijn beraamd, maar die kon worden verijdeld. De VS zouden ook over informatie beschikken dat enkele prominente sjiieten doelwit zouden zijn van aanslagen. Een inval van Amerikaanse militairen bij Zarqawi’s handlangers op de avond voor de aanslagen heeft volgens Abizaid een nog groter bloedbad voorkomen.
Al–Qaeda heeft in een verklaring elke betrokkenheid bij de aanslagen op sjiitische doelen in Bagdad en Karbala van de hand gewezen. Dat meldde woensdag de in Londen gevestigde Arabische krant Al–Quds Al–Arabi. „Wij hebben niets te maken met deze daden", aldus de veklaring, die ondertekend is met Abu Hafs al–Masri Brigades/Al–Qaeda. Volgens de ondertekenaars zijn hun acties alleen gericht tegen „de Amerikaanse kruisvaarders en hun bondgenoten" en tegen de „Raad der Ongelovigen", oftewel de regeringsraad. In die raad zitten zowel sjiieten als soennieten.
Volgens de verklaring waren de aanslagen van dinsdag „een Amerikaans complot, gericht op het aanwakkeren van sektarisch geweld tussen moslims in Irak". De schrijvers kondigden aanslagen aan op Amerikaanse en pro–Amerikaanse doelen in Irak.