Politiek

SGP-parlementariërs overhandigen cheque aan gehandicapteninstelling Aleh Negev

JERUZALEM. Mensen met een handicap een beter leven geven. Dat is in een notendop de missie van Aleh Negev, een zorginstelling in het zuiden van Israël. „Mensen tellen hier volledig mee, wat ze ook mankeren.”

Kees de Groot
14 August 2015 16:03Gewijzigd op 15 November 2020 21:03
De SGP-parlementariërs Dijkgraaf (l.) en Van Dijk overhandigden donderdag een cheque aan gehandicapteninstelling Alev Negev. beeld RD
De SGP-parlementariërs Dijkgraaf (l.) en Van Dijk overhandigden donderdag een cheque aan gehandicapteninstelling Alev Negev. beeld RD

De SGP-parlementariërs Dijkgraaf en Van Dijk bezochten donderdag Aleh Negev tijdens hun werk­bezoek aan Israël. Ze overhandigden er een cheque met de opbrengst van hun sponsoractie voor het centrum aan Avi Wortzman en Jason Gardner: 14.434 euro, bestemd voor een apparaat voor levensreddende hulp.

Wortzman en Gardner waren zeer dankbaar. „Het betekent heel veel voor ons dat parlementariërs uit een ander land aan ons denken en zich voor ons inzetten.”

De twee waren sowieso zeer te spreken over de steun die hun instelling uit Nederland krijgt. „Momenteel werken hier ook vier Nederlandse vrijwilligers.”

In totaal telt Aleh Negev 175 vrijwilligers en 230 betaalde krachten. Zij verzorgen de 140 cliënten die in het centrum wonen. Ook verleent Aleh Negev jaarlijks 4500 keer dagopvang, onderwijs of revalidatie aan mensen van buiten de instelling.

Zwemleraar Adir Hajbi, die zelf een lichte verstandelijke handicap heeft, vertelde de SGP’ers donderdag enthousiast over zijn werk. „Voor onze cliënten is dit uitzonderlijk. Er wordt voor hen gezorgd; ze krijgen liefde.”

Sterke Israëliërs

Deze bejegening staat in schril contrast met die in de rest van de Israëlische samenleving. Tot ver in de vorige eeuw ontbraken geschikte voorzieningen. „Het zionistische ethos stelt dat Israëliërs sterk moeten zijn”, aldus Avnet Kleiner van Aleh Negev. „Daarom was er weinig tot geen affiniteit met zwakken in de samenleving.”

Toen de stoere generaal Doron Almog, vader van een zwaar gehandicapte en jong overleden zoon, zich voor hen ging inzetten, kwam daar enige verandering in. Almog stond aan de wieg van Aleh Negev. Dankzij zijn goede contacten met toenmalig premier Sharon wist hij er grond en subsidie voor los te krijgen.

Toch willen veel Israëliërs liever niets met gehandicapten te maken hebben, aldus Gardner. Ook velen van hun familieleden niet.

Aleh Negev probeert daar iets aan te doen. Door familieleden consequent uit te nodigen op verjaardagsfeestjes van kinderen in het centrum. En door mensen van buiten de instelling in contact te brengen met hun cliënten.

Daar horen vrijwilligers zoals militairen bij, maar ook gevangenen die in Aleh Negev resocialiseren. Ook schoolgaande kleuters uit de omgeving kennen de cliënten. Zij zitten in dezelfde klas als hun gehandicapte leeftijdsgenootjes en groeien er samen mee op.

Andere planeet

De wereld van Aleh Negev lijkt op een „andere planeet”, stelde Wortzman gisteren. „Hier wonen en leven Joden en bedoeïenen in vrede samen.”

Op de SGP’ers had het bezoek impact. „Mensen tellen hier volledig mee, wat ze ook mankeren”, stelde Dijkgraaf. Ook het bijeenbrengen van verschillende groepen Israëliërs spreekt hem erg aan. „Verzoening van onderop werkt, zien we hier.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer