„Vetzuren beïnvloeden ontwikkeling kind”
MAASTRICHT. Wanneer een moeder tijdens de zwangerschap voldoende essentiële vetzuren binnenkrijgt, kan dat het risico op hart- en vaatziekten bij het kind verminderen.
Dat meldden wetenschappers van het Maastricht UMC+ woensdag op basis van onderzoek naar de effecten van voeding tijdens de zwangerschap. De nakomelingen worden daarvoor al 25 jaar gevolgd. Het niveau van bepaalde vetzuren in het bloed tijdens de zwangerschap blijkt nog lang invloed te hebben op de bloeddruk, het cholesterol en het gewicht van zoon of dochter.
Er is al veel onderzoek gedaan naar essentiële vetzuren, die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Zo is van omega 3-vetzuren, die veel in vette vis zitten, bekend dat ze beschermen tegen hart- en vaatziekten. Ook omega 6-vetzuren, die in plantaardige oliën zitten, zouden een gunstige invloed hebben op de gezondheid.
Uit de Maastrichtse studie blijkt dat deze omega 3- en 6-vetzuren tijdens de zwangerschap al belangrijk zijn voor de lichamelijke ontwikkeling van het kind. „Door bewust om te gaan met voeding, en in het bijzonder te letten op vetzuren tijdens de zwangerschap, kun je de ontwikkeling van het kind als het ware programmeren en beïnvloeden”, zegt MUMC±onderzoeker Marij Gielen.
De komende jaren willen de wetenschappers het onderzoek met de nakomelingen uitbreiden. „Zo willen we weten of de hoeveelheid vetzuren tijdens de zwangerschap ook invloed heeft op de leerprestaties en de ontwikkeling van overgewicht op volwassen leeftijd.”