StemWijzer helpt mensen kiezen in Marokko
RABAT (ANP). StemWijzer gaat de grens over. De online stemhulp is dinsdag in Marokko in gebruik genomen in aanloop naar de gemeenteraads- en provinciale verkiezingen op 4 september. De Arabische versie Dalil moet miljoenen Marokkanen helpen bij het maken van een keuze. Het is voor het eerst dat stemgerechtigden rechtstreeks provincievoorzitters mogen kiezen.
De Marokkaanse StemWijzer is een initiatief van RNW Media, de voormalige Wereldomroep. Kiezers krijgen 25 stellingen over maatschappelijke thema’s en problemen. Als ze alle stellingen hebben beantwoord krijgen ze te zien met welke van de tien grootste partijen in Marokko ze het meest gemeen hebben.
Dalil moet kiezers naar de stembus krijgen, vertelt projectleider Anass Bendrif. Tijdens verkiezingen brengen doorgaans maar weinig mensen hun stem uit. „In Marokko wonen 27 miljoen stemgerechtigden. Maar van hen mogen slechts 13 miljoen mensen ook stemmen, omdat ze geregistreerd staan”, aldus Bendrif. „Tijdens de laatste verkiezingen kwam 43 procent van de geregistreerde kiezers opdagen. In grote steden als Casablanca ligt het percentage nog stukken lager, op 17 procent.”
Naast een hogere opkomst hoopt RNW ook dat politieke partijen worden gestimuleerd om te denken in partijprogramma’s. In Nederland is het normaal dat partijen openbare standpunten hebben, maar in Marokko is dat niet zo vanzelfsprekend. „Partijen hebben geen programma of houden het geheim. Kiezers hebben daardoor geen idee waar ze tussen kunnen kiezen. Nu kunnen ze een vergelijking maken”, zegt Bendrif.
Om alle standpunten voor de StemWijzer op een rijtje te krijgen heeft RNW tien politieke partijen vijftig stellingen gestuurd. Acht daarvan zijn partijen die nu in het parlement zitten. De 25 stellingen waarop deelnemende partijen het meest verschillen, zitten in de StemWijzer.
RNW richt zich met de StemWijzer vooral tot jongvolwassen die via social media kunnen worden bereikt. Zij zijn volgens Bendrif niet geïnteresseerd in politiek. Ze denken dat hun stem niks verandert omdat alle macht in handen is van de koning. Bovendien is dit een goedkope manier om kiezers te benaderen. Folders voor bijvoorbeeld de Marokkaanse bevolking die in de bergen woont, zijn te duur.