Sensor meet effect chemokuur in weefsel
CAMBRIDGE. Amerikaanse onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een sensor ontwikkeld die in het weefsel meet hoe een tumor reageert op chemotherapie.
Normaal gesproken ondergaat een patiënt eerst meerdere behandelingen voordat een arts kan vaststellen of de kuur aanslaat. Hij doet die controle met een MRI-scan, een röntgenfoto of een weefselmonster.
Het implanteerbare instrumentje kan via een biopsienaald worden ingebracht. Het apparaatje registreert tijdens de behandeling hoe de tumor zich gedraagt, en kan zo al snel uitsluitsel geven of een chemotherapie wel of niet aanslaat. Dat kan een patiënt lange, intensieve behandelingen besparen waar hij achteraf geen baat bij heeft.
De onderzoekers melden hun vinding in het jongste nummer van het vakblad Lab on a Chip.
Onderzoeksleider Michael Cima, hoogleraar aan het Koch Institute van MIT, zei over de test: „We wilden een apparaatje ontwikkelen dat op basis van chemische signalen kan aangeven wat er in de tumor gebeurt, zodat we al vroeg kunnen zien of we op het goede spoor zitten. We hoeven dan niet meer maanden te wachten voordat we kunnen vaststellen of een tumor kleiner wordt.”
Niet alleen kan de implanteerbare sensor eerder uitsluitsel geven over de vraag of een chemokuur aanslaat, hij kan de arts ook helpen om vast te stellen wat de optimale dosis is voor die patiënt. Met als gevolg dat die persoon minder last heeft van vervelende bijwerkingen.