Buitenland

Obama komt met klimaatplan

WASHINGTON. De Amerikaanse president Obama heeft maandag de definitieve versie ontvouwd van zijn plan om de uitstoot van broeikasgassen door Amerikaanse elektriciteitscentrales drastisch te verminderen. Hij waarschuwde dat klimaatverandering een gevaar voor toekomstige generaties zal worden als zaken op hun beloop worden gelaten.

Redactie buitenland
4 August 2015 11:11Gewijzigd op 15 November 2020 20:51
Hillary Clinton. EPA
Hillary Clinton. EPA

Obama’s plan is een uitdaging aan de rest van de wereld om het voorbeeld van de Verenigde Staten te volgen. Als de wereld te lang wacht, waarschuwde Obama, is het misschien te laat om het tij nog te keren en zullen bevolkingen niet in staat zijn zich nog aan te passen. Eind dit jaar wordt er in Parijs een internationale conferentie gehouden die een nieuw klimaatverdrag moet opleveren.

De stappen die Obama zet kunnen op verzet rekenen van Republikeinen en zelfs sommige Democraten. Zij vrezen dat dit plan de economie zal schaden, onder meer door hogere elektriciteitsprijzen. De kwestie wordt al aangesneden door sommige kandidaten voor de presidentsverkiezingen, aangezien een groot deel van de uitvoering op het bordje van Obama’s opvolger zal komen te liggen.

Hillary Clinton, de gedoodverfde kandidaat voor de Democratische presidentsnominatie, heeft haar steun aan de plannen al uitgesproken. Zij behoort tot dezelfde partij als Obama. Van de Republikeinen is veel meer verzet te verwachten. Het opleggen van beperkingen aan burgers en bedrijven past totaal niet bij de politieke visie van de Republikeinen.

De uiteindelijke versie van Obama’s plan voorziet in strengere limieten voor de uitstoot van koolstofdioxide dan verwacht: een reductie van 32 procent voor 2030 ten opzichte van 2005. Vorig jaar had Obama het nog over een reductie van 30 procent. De Amerikaanse (deel)staten krijgen twee jaar langer, tot 2022, om aan de eisen van het plan te voldoen. Ze krijgen ook een jaar extra om hun uitvoeringsplannen aan de federale overheid in Washington voor te leggen.

Tegenstanders hebben al aangekondigd het plan juridisch te zullen aanvechten en de rechter te verzoeken de uitvoering ervan op te schorten zolang er geen definitieve uitspraak is. Veel Republikeinse gouverneurs hebben laten weten de voorschriften gewoon naast zich neer te leggen.

Obama voert het plan in via een presidentieel decreet. Eerdere pogingen om de maatregel bij wet in te voeren, strandden in het Congres. De parlementaire speelruimte voor de president is dus heel beperkt.

De milieuorganisatie Greenpeace is verheugd over de „historische stap” die Obama heeft gezet. „We moedigen deze stap aan”, aldus de milieuorganisatie. „Goed voorbeeld doet goed volgen. Waar blijft de klimaatspeech van onze minister-president Rutte?” aldus Greenpeace.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer