Alphense kerk biedt een bakje troost
ALPHEN A/D RIJN. „Mensen hebben gegild om anderen te waarschuwen. Ze hebben gerend voor hun leven. Toen ze omkeken, zagen ze dat hun huis of winkel onder de brug verdween.”
Het waren verhalen die ds. H. Kamphuis maandag te horen kreeg in de noodopvang in de Goede Herderkerk in Alphen aan den Rijn. „Mensen kunnen eigenlijk niet bevatten wat er gebeurd is.”
Ds. Kamphuis, die samen met haar man in de protestantse wijkgemeente werkzaam is, hoorde van hem wat er was gebeurd. „Hij belde me op: Waar zit je; toch niet in de buurt van de Koningin Julianabrug? Ik was echter heel ergens anders.”
Dicht bij huis
Al snel werd besloten het kerkgebouw aan te bieden voor de opvang van de betrokkenen. „Het gebouw is er geschikt voor en mensen zijn blij dat ze zo dicht bij huis terechtkunnen. We boden een luisterend oor en schonken koffie. Letterlijk een bakje troost.”
Er werden zo’n zestig omwonenden geregistreerd. „Er waren echter meer mensen. Familieleden van betrokkenen. En klanten die net in de winkel waren. Gelukkig was het maandag; dan zijn niet alle winkels open.”
Voor het predikantenechtpaar was het de tweede keer dat ze bij opvang na een drama waren betrokken. „De Bron, het andere kerkgebouw van onze wijkgemeente, zit aan winkelcentrum De Ridderhof vast. Die kerk hebben we opengesteld na de schietpartij daar in 2011.”
Er was maandag opluchting dat er, voor zover bekend, geen slachtoffers gevallen zijn. „Mensen zeiden dat ze engeltjes op hun schouder hadden gehad.” Maar er was ook ontreddering over de ravage die het brugdeel en de bouwkranen hebben aangericht. „Het is niet voor te stellen dat je opeens alles kwijt bent.”
Sparende hand
Vijfhonderd meter verderop aan de Hooftstraat staat het kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Nederland, aan de andere kant van de oprit naar de brug. „Aangrijpend”, noemt ouderling H. C. Brand het ongeval van maandag. „Al die sirenes… Je gedachten gaan terug naar de schietpartij in De Ridderhof. Het is niet te geloven dat er, voor zover nu bekend, geen dodelijke slachtoffers zijn. We hebben overal Gods sparende hand nodig.”
„Er is reden om dankbaar te zijn”, zegt ook scriba P. Timmer van de gereformeerde gemeente. Beide gemeenten hebben geen leden die in de directe omgeving van de rampplek wonen. Dat geldt wel voor de christelijke gereformeerde kerk. „Gistermorgen ben ik nog door de Hooftstraat gefietst om een van hen te bezoeken”, zegt ds. A. Hoekman, die sinds april aan de gemeente verbonden is. „Dat er geen slachtoffers gevallen lijken te zijn, is een zaak voor dankzegging, ook tijdens de dienst zondag. Als je de ravage ziet, weet je dat het heel anders had kunnen zijn.”