Buitenland

Koerden vechten tégen en mét Islamitische Staat

AMMAN. In het Syrische Kobani werden enkele dagen geleden 250 bomen geplant ter nagedachtenis van de 32 Koerden die op 20 juli om het leven kwamen bij een aanslag in de nabijgelegen Turkse plaats Suruç.

Martin Janssen
28 July 2015 22:02Gewijzigd op 15 November 2020 20:43
HASAKEH. De Koerden vechten voornamelijk tégen IS. Maar ook in IS-gelederen zijn Koerdische strijders te vinden. beeld AFP
HASAKEH. De Koerden vechten voornamelijk tégen IS. Maar ook in IS-gelederen zijn Koerdische strijders te vinden. beeld AFP

Bij de Koerden aan weerszijden van de Turks-Syrische grens was grote woede ontstaan toen bekend werd dat de Turkse veiligheidsdienst (MIT) informatie had ontvangen over zeven zelfmoordenaars die de Islamitische Staat (IS) naar Turkije zou hebben gestuurd. Bovendien bleek de 20-jarige dader van de aanslag in Suruç een oude bekende te zijn van de Turkse veiligheidsdienst.

Opvallend was echter dat verschillende media het vermoeden hadden uitgesproken dat de dader een Turk van Koerdische origine zou zijn. Ze verwezen hierbij naar rapporten waarin de Koerden een rekruteringsvijver voor IS werden genoemd. Aaron Stein van het gerenommeerde Rafik Hariri Centrum voor het Midden-Oosten in New York schreef dat Seyt Abdurrahman Alagöz, die de aanslag in Suruç pleegde, inderdaad een Turkse Koerd was.

Begin dit jaar waren alle schijnwerpers gericht op de Syrische plaats Kobani, waar de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) er na een maandenlange strijd in waren geslaagd IS te verdrijven. Op 25 juni keerde IS echter plotseling terug naar Kobani, waar vervolgens in enkele dagen tijd 262 Koerden werden vermoord.

De Koerden in Kobani, werden volkomen overrompeld omdat de naderende strijders van IS Koerdische kledij hadden gedragen. Dit kan een afleidingsmanoeuvre zijn geweest, maar niet uitgesloten kan worden dat deze IS-leden inderdaad Koerden waren.

Vorig jaar november had IS al een video uitgebracht waarin uitsluitend Koerdische IS-leden te horen waren. Volgens de autoriteiten in de autonome Koerdische provincie in Irak hebben zich ten minste 500 Iraakse Koerden bij IS aangesloten. De rekrutering loopt via netwerken van moskeeën die onder invloed staan van radicale predikers.

Veel Iraaks-Koerdische jongeren zijn geradicaliseerd door de corruptie van hun autoriteiten en door het ontbreken van enig toekomstperspectief. Vooral de stad Halabja wordt genoemd als een potentieel broeinest van islamitisch radicalisme – dat trouwens geen recent fenomeen is in Iraaks-Koerdistan. Voordat al-Qaida in 2003 actief werd in Irak had het al een afdeling in Iraaks Koerdistan die zich Ansar al-Islam noemde. Veel leden van deze groep hebben zich nu bij IS aangesloten.

De Koerdische liberale en seculiere Democratische Volkspartij (HDP) boekte bij de laatste verkiezingen een opvallend succes. Hierdoor ontstond het beeld dat vrijwel alle in Turkije wonende Koerden seculier en westers georiënteerd zouden zijn. Er is in Turkije echter nog een derde Koerdische partij actief, die zich Partij van God noemt. Ze beschouwt zichzelf als een Koerdische islamitische beweging. De verboden PKK-beweging heeft deze Partij van God al herhaaldelijk met IS vergeleken. Het vermoeden bestaat dat IS ook in de gelederen van de partij rekruteert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer