Binnenland

Nederlands gezin vertrekt „juist nu” naar Griekenland

VOORBURG. Emigreren naar Griekenland? Lijkt nu niet verstandig. Maarten G. Verhoef (46) en zijn vrouw Jeanine (41) denken daar heel anders over. Ze vertrekken binnen enkele weken naar het straatarme land om het Evangelie te brengen.

J. Visscher
17 July 2015 20:01Gewijzigd op 15 November 2020 20:31
Verhoef met zijn gezin. beeld Verhoef
Verhoef met zijn gezin. beeld Verhoef

„De Grieken zijn niet alleen in financiële nood, maar juist ook in grote geestelijke nood”, zegt Maarten Verhoef. „We willen hen vertellen dat ze hun hoop niet zozeer op Brussel moeten vestigen, maar op de Heere Jezus.”

Juist nu liggen er mogelijkheden om Gods Woord te brengen in Griekenland, denkt Verhoef. Hij werd in Athene geboren en na drie maanden geadopteerd door christelijke ouders uit Nederland. „Veel Grieken is door de slechte economische omstandigheden de moed in de schoenen gezakt. Ze kunnen nergens hoop uit putten. Wij willen de dialoog aangaan. Wil je altijd zijn overgeleverd aan de grillen van het geld? Of wil je een persoonlijke relatie met God?” Het stel heeft ervaring met evangelisatie-activiteiten. Zo was Jeanine Verhoef twee jaar werkzaam op een zendingsschip van Operatie Mobilisatie.

Caravan

Het echtpaar, verbonden aan een „Bijbelgetrouwe baptistengemeente” in Voorburg, emigreert binnen enkele weken naar Griekenland. Met auto en caravan. Samen met hun vier kinderen: dochter Dámaris (8) en de drie zoons Jónathan (6), Andréas (4) en Gídeon van 1,5 jaar. Ze hopen zich een buitenwijk in de havenstad Thessaloníki (1,2 miljoen inwoners) te vestigen. „We hebben daar nog geen huurhuis, maar er staan in Griekenland nogal wat huizen leeg. We verwachten niet dat het moeilijk wordt woonruimte te vinden. We weten ons door God geleid. Hij weet wat we nodig hebben. In onze caravan hebben we in ieder geval een dak boven ons hoofd. We hopen dat mensen in Nederland ons in hun gebed willen herdenken of ons financieel willen steunen.”

Hoewel Evangelieverkondiging de voornaamste reden is voor vertrek naar Griekenland, noopt ook de gezondheidssituatie van hun zoons Jónathan en Gídeon de familie ertoe hun biezen te pakken. „Onze jongens hebben last van astmatische aandoeningen. Dat heeft te maken met de lucht hier in Nederland. Griekenland kent weinig industrie. Daar is de lucht veel schoner. Dat is gunstig voor Jónathan en Gídeon.”

Hoewel het overgrote deel van de Grieken formeel is aangesloten bij de Grieks-Orthodoxe Kerk, heef het gros „geen persoonlijke relatie met de Heere Jezus”, zegt Verhoef, die het land inmiddels zo’n twintig keer bezocht.

„Grieken zien Jezus als Zoon van Maria, maar dan houdt het op. Op 15 augustus vieren ze Maria-Hemelvaart. Maar ik lees in de Bijbel nergens dat Maria ten hemel gevaren is. Grieken hebben nauwelijks een idee over Jezus als Iemand die je zonden wil vergeven en die aan de rechterhand van de Hemelse Vader zit. Pasen is voor de Grieken een familiefestijn. Er wordt een lam geroosterd. Kerkgang is er nauwelijks. De gemiddelde Griek heeft geen Bijbel. Een nieuw leven met Jezus zegt hen niets. Als je over Jezus begint, worden ze narrig”, vertelt Verhoef. Hij was de achterliggende jaren onder meer communicatie-adviseur bij diverse ministeries.

Pinnen

De beroerde financiële situatie in Griekenland beheerst al tijden het nieuws. Maakt Verhoef zich zorgen over de huishoudelijke financiën in het land? „We vragen ons wel eens af: Wat gaan we doen als we niet kunnen pinnen of de winkels leeg zijn? We hebben een paar duizend euro op zak, maar daar kunnen we het niet lang mee uithouden. Toch maken we ons niet al te veel zorgen. Via een Griekse studente in Voorburg hoorde ik dat veel jongelui in Thessaloníki in Nederland willen studeren. Ik spreek behoorlijk Grieks en natuurlijk Nederlands. Ik probeer wat bij te verdienen door daar studenten Nederlandse les te geven.”

Griekenland zal in de „financiële ellende blijven zitten totdat de Heere Jezus terugkomt”, denkt Verhoef. „De staatskas van Griekenland is een puinhoop. Het land heeft honderden miljarden euro’s schuld. ” Over bijvoorbeeld de belastingmoraal in Griekenland maakt de emigrant zich weinig illusies. „Er is daar bepaald geen waterdicht systeem van belastingen betalen. Veel gaat zonder bonnetjes. Zwart werken is in Griekenland nog veel meer aan de orde dan hier in Nederland.”

Nogal wat Griekse media halen deze dagen uit naar Duitsland dat Griekenland min of meer onder curatele stelt en forse bezuinigingen en hervormingen eist. Duitsland zou er nazi-achtige praktijken op nahouden. Wat te denken van dat soort sentimenten uit Athene? „De Grieken hebben boter op hun hoofd. Ze waren blij destijds dat ze aansluiting vonden bij de eurozone. Maar veel Grieken hebben op te grote voet geleefd. Iedereen moest een mobieltje hebben, of een Ipad, maar de riolering werd niet gemaakt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer