Buitenland

Duits wordt keuzevak op middelbare scholen Israël

JERUZALEM. Het vak Duits wordt vanaf komend schooljaar een verplicht keuzevak in het middel­baar onderwijs in Israël. Daarmee komt een einde aan een jarenlang taboe.

Redactie buitenland
10 July 2015 06:35Gewijzigd op 15 November 2020 20:21
JERUZALEM. Met ingang van volgend schooljaar wordt Duits een verplicht keuzevak op Israëlische scholen. beeld Fotolia
JERUZALEM. Met ingang van volgend schooljaar wordt Duits een verplicht keuzevak op Israëlische scholen. beeld Fotolia

Dat meldde de Duitse krant Die Welt donderdagmorgen. Onderwijs in de Duitse taal was, gezien het oorlogsverleden, tientallen jaren niet mogelijk op middelbare scholen in Israël. Alleen op de universiteiten en aan het Goethe Instituut konden Duitse lessen worden gevolgd. Die optie was alleen weggelegd voor mensen die het Duits al beheersten, vanwege het instapniveau.

Het vak Duits wordt in 144 landen als keuzevak aangeboden – zelfs in Noord-Korea, aldus Die Welt. „Als Noord-Korea ambassade­personeel naar Duitsland stuurt, rusten zij hen met talenkennis uit die zij in het land kunnen toepassen. Ook reisleiders in Noord-Korea spreken Duits”, aldus Ulrich Ammon, hoogleraar germanistiek aan de universiteit van Duisburg. Hij schreef een lijvig werk over de toestand van de Duitse taal in de wereld.

Gisteren ondertekenden minister van Onderwijs Naftali Bennett en vertegenwoordigers van de Duitse regering in het Israëlische parlement een gezamenlijke verklaring. Daarin wordt bepaald dat met ingang van het nieuwe schooljaar het vak Duits als verplicht keuzevak moet worden aangeboden op middelbare scholen.

Udo Michalik, secretaris-generaal van de Duitse Kultusminister­konferenz, betitelde de onder­tekening als „historisch.” Het is een „opmerkelijke ontwikkeling dat Israëlische scholieren nu in het reguliere onderwijs de Duitse taal kunnen leren en ook een diploma kunnen behalen.” „Het is niet vanzelfsprekend, aldus 
Michalik, „dat wij sinds vijftig jaar diplomatieke betrekkingen zover zijn gekomen.”

De Rabinschool in Eilat werkte overigens al sinds 2012 mee aan een pilotproject om Duits als vak te volgen. Daar deden in maart de eerste leerlingen examen in de Duitse taal.

Of het onderwijs in Duits met deze ontwikkeling direct een hoge vlucht zal nemen, is nog maar de vraag. Voor veel Israëliërs is de taal nog steeds beladen, vanwege de Holocaust. Op straat Duits spreken wordt in Israël 
nog altijd niet bepaald gewaardeerd.

Niet best gesteld

Volgens het Goethe Insitituut is het met Duits de laatste jaren in Israël verder bergafwaarts gegaan. Zo telde de in 1986 opgerichte vereniging van Duitse docenten ooit tachtig leden. In 2012 was dat aantal tot 36 teruggelopen. Met hun kennis en vaardigheden is het volgens het instituut ook niet al te best 
gesteld. Leerkrachten die het Duits als moedertaal hebben, beheersen het Hebreeuws vaak onvoldoende.

Tegelijkertijd is er een groeiende tendens in Israël dat Joden die aanspraak kunnen maken op de Duitse nationaliteit hun paspoort hernieuwen. Uit angst voor de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de dreiging van Iran en het oprukken van Islamitische Staat, houden zij zo een vluchtmogelijkheid achter de hand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer