Corruptieverdachten Defensie eisen eerherstel
DEN HAAG (ANP). Vier corruptieverdachten van Defensie eisen eerherstel en willen direct weer aan het werk. Dat zegt hun advocaat Michael Ruperti tegen het ANP. De betrokken kolonel, overste en twee burgermedewerkers worden beschuldigd van ambtelijke corruptie bij de inkoop van operationele voertuigen.
„Na een strafrechtelijk onderzoek van ruim een jaar blijkt dat er geen sprake van corruptie kan zijn”, concludeert Ruperti. „Er is zelfs met name ontlastend verklaard over mijn cliënten.”
Defensie laat weten niet vooruit te willen lopen op de uitkomsten van het onderzoek van het OM. „Defensie begrijpt dat de zaak zeer belastend is voor de betrokken medewerkers. Om die reden voert Defensie, zo voortvarend als mogelijk, ook haar eigen onderzoek uit.”
De vier waren betrokken bij een project om auto’s bij Defensie te vervangen. Uiteindelijk heeft Defensie bij de firma Pon voertuigen van het type Amarok gekocht. Het gaat om een klein onderdeel van het project.
„Mijn cliënten worden beschuldigd omdat zij privé tweedehands auto’s hadden gekocht van merken waarvan de firma Pon de importeur is. Volgens justitie is dan sprake van mogelijke corruptie, omdat ze bij die aanschaf kortingen hebben gekregen”, legt de advocaat uit. „Het gaat om gangbare kortingen. Mijn cliënten hebben op geen enkele wijze een beslissende invloed gehad op het wervings- en aanbestedingsproces. Ze hebben gewoon volgens de regels gehandeld.”
De verdachten zijn sinds september 2014 op non-actief gezet. „Nu blijkt dat zeer hoge ambtenaren op het ministerie van Defensie op dubieuze wijze betrokken zijn geweest bij het strafrechtelijke vooronderzoek”, stelt Ruperti. „Onjuiste informatie die vanuit het ministerie werd verschaft, heeft er zelfs toe geleid dat de onterechte verdachtmakingen werden versterkt.”
„Ik heb uit zeer betrouwbare bronnen vernomen dat hun directe leidinggevenden hen niet wilden schorsen, echter dat vanuit het ministerie deze beslissing werd doorgedrukt”, aldus Ruperti.