Eurozone maakt zich op voor eind Griekse steun
BRUSSEL (ANP). De eurolanden bereiden zich voor op het aflopen van de financiële steun aan het noodlijdende Griekenland. Na de „onaangename verrassing” van een Grieks referendum over een reddingsplan van het land mét daarbij een negatief stemadvies zijn de eurolanden het zat. Zij wilden het nog tot dinsdag 30 juni middernacht lopende programma niet verlengen. „Het is een trieste dag voor Europa”, vatte de Griekse minister Yanis Varoufakis de beslissing samen.
Brussel was zaterdag het toneel van overleg over de Griekse schuldenkwestie. Na een eerste vergadering met alle negentien eurolanden (de eurogroep) gingen de andere achttien zonder Griekenland verder.
Echte conclusies over de gevolgen van de mislukte onderhandelingen met Griekenland hebben de overige eurolanden nog niet getrokken, bleek uit de toelichting van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van die vergadering. „We hebben niet over specifieke risico’s gesproken, alleen in algemene termen”, zei de minister. „We houden de ontwikkelingen nu van dag tot dag nauwgezet bij en komen weer bijeen zodra dat noodzakelijk is.”
Hij voegde toe dat de eurolanden bereid zijn „alle beschikbare instrumenten” in te zetten, als dat nodig is. Ook zullen de landen de Europese Centrale Bank (ECB) steunen bij de maatregelen die eventueel worden genomen om de stabiliteit van de munt en het financiële stelsel in de eurozone te garanderen.
Het is nu aan het Griekse parlement om wel of niet in te stemmen met het houden van een referendum. Komt er een nee-stem dan staan de geldschieters klaar om weer over hun voorstel voor hervormingen en besparingen in ruil voor steun te praten. „De deur staat nog steeds open”, zei onder andere Dijsselbloem, maar hij onderstreepte dat het de Grieken zijn die zijn weggelopen bij de onderhandelingen en nee zeiden tegen de plannen.
Als het Griekse parlement instemt met een referendum, dan verloopt het programma. Vanaf dat moment moet het Zuid-Europese land op eigen benen staan en de grote vraag is of het dat kan. Het land moet dan niet alleen een grote afbetaling doen aan een van de geldschieters, maar ook staat de Griekse bankensector onder grote druk.
De bezorgdheid hierover is groot. Grieken haalden zaterdag massaal hun spaargeld van de bank. De Duitse minister Wolfgang Schäuble had het over „dramatische vormen”. De noodsteun van de ECB voor de Griekse bankensector stopt mogelijk ook als het steunpakket verloopt. Naar verluidt vergadert het bestuur zondag over de kwestie.