’Hongarije filter tussen oosten en EU’
Als Hongarije op 1 mei lid wordt van de Europese Unie, vormt dat land de buitengrens met vier niet–lidstaten. Het bewaken van die grens kan de EU met een gerust hart aan Hongarije overlaten. De Unie krijgt met de nieuwkomer een „filter", dat op zijn taak is berekend, verzekert de Hongaarse ambassadeur in Den Haag, Tibor Kiss.
In het noordoosten grenst Hongarije aan Oekraïne, in het zuidoosten aan Servië–Montenegro. Het oostelijke buurland Roemenië wordt in 2007 mogelijk EU–lid. De vierde niet–EU–staat die aan Hongarije grenst, is in het zuidwesten Kroatië. Voor inwoners van Servië–Montenegro en Oekraïne heeft Hongarije een visumplicht ingevoerd, evenals voor die uit Rusland, Wit–Rusland, Bosnië–Herzegovina, Moldavië en Macedonië.
Sinds Hongarije in 2001 een samenwerkingsovereenkomst tekende met Europol, zijn daar heel wat bendes van mensensmokkelaars en vrouwenhandelaars opgerold.Volgens de ambassadeur vormt Hongarije een veilige buffer die veel criminaliteit van de westelijker gelegen lidstaten kan weghouden.
Over een massale toeloop van Hongaarse arbeidskrachten naar hun land hoeven de huidige lidstaten zich volgens Kiss helemaal geen zorgen te maken. In Hongarije is werkloosheid vooral een regionaal probleem. In het westen van het land bestaat een tekort aan arbeidskrachten en in het oosten heerst werkloosheid, legt hij uit. „Hongaren zijn binnen hun land al nauwelijks bereid om voor een baan heen en weer te reizen of te verhuizen. Emigreren zullen dan ook maar weinigen voor een baan overhebben", zegt de Hongaarse ambassadeur geruststellend.
Om de werkgelegenheid in het oosten van Hongarije te bevorderen en de economie een extra impuls te geven, moeten (buitenlandse) investeerders in Hongarije oostwaarts worden gelokt. Verbetering van de infrastructuur heeft in de plannen van de regering dan ook de hoogste prioriteit. De nadruk ligt daarbij op goede wegverbindingen tussen het westen en de oostgrens van Hongarije.