„Stedenband Amsterdam en Tel Aviv op losse schroeven”
AMSTERDAM. Een beoogde stedenband tussen Amsterdam en het Israëlische Tel Aviv stuit op felle tegenstand van de linkse partijen in de Amsterdamse raad.
GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren zullen in elk geval op 1 juli tegen het plan stemmen. Ook de PvdA lijkt er niet voor te porren om een stedenband met Tel Aviv én een samenwerkingsverband met Ramallah –de zetel van de Palestijnse Autoriteit– aan te gaan. De plannen van het stadsbestuur hiertoe zijn deze week uiterst kritisch ontvangen door deze partijen. Samen bezetten ze 23 van de 45 raadszetels.
Een stedenband met Tel Aviv werd vorig jaar al afgeblazen vanwege de onlusten die toen uitbraken tussen Israël en de Palestijnen. In januari begon de gemeente een nieuw onderzoek, waarin vanwege de gevoeligheid juist de mogelijkheid werd meegenomen om ook een intensieve samenwerking met Ramallah te starten.
Conflict
Collegepartij SP is echter mordicus tegen. Fractievoorzitter Peters: „Wij hebben gevraagd dit in de ijskast te zetten zolang het conflict in Israël voortduurt. Vooral omdat heel veel mensen in de stad zich erg betrokken voelen bij dit conflict. We doen van alles om te voorkomen dat we internationale conflicten hier de stad in importeren. Nederzettingen in bezet gebied, de apartheidsmuur, mensenrechtenschendingen, telkens oplaaiende gevechten; er zijn problemen genoeg.”
Ook GroenLinks verzet zich met hand en tand tegen een „absurde” stedenband. Fractievoorzitter Groot Wassink: „Zolang Israël Palestina bezet, de mensenrechten structureel schendt en de nederzettingenpolitiek continueert, heeft Amsterdam –als stad die de mensenrechten hoog in het vaandel heeft– er niets te zoeken.”
Vrijzinnigheid
Burgemeester Van der Laan (PvdA) is het niet eens met de kritiek. Hij hoopt met de stedenband juist „de Amsterdamse vrijzinnigheid te kunnen exporteren naar het Midden-Oosten.” In de contacten met Tel Aviv zou het volgens het Amsterdamse college dan ook met name moeten gaan om samenwerking op het gebied van economie, kunst en cultuur en onderwijs.
Daarnaast willen de Amsterdammers met het „homovriendelijke” Tel Aviv –maar niet met Ramallah– gezamenlijk beleid kunnen ontwikkelen op het terrein van homoseksuelen en transgenders. Van der Laan heeft plannen om samen met locoburgemeester Ollongren na de zomer naar beide steden te gaan om de samenwerking te beklinken.
De stedenband leidt niet alleen in de gemeenteraad tot reuring, maar ook daarbuiten. Zes Palestijnse organisaties demonstreerden deze week al tegen het plan. Ze vinden het onbegrijpelijk dat Amsterdam in zee wil „met een stad in een land dat stelselmatig mensenrechten schendt.”
Het fanatieke protest tegen de voorgenomen stedenbanden is onbegrijpelijk, stelt oud-CIDI-directeur Ronny Naftaniel. „Amsterdam heeft stedenbanden met
Peking –de hoofdstad van een land dat 4000 doodstraffen per jaar voltrekt–, met Sisli in Turkije –het land waar de meeste journalisten ter wereld gevangenzitten– en Casablanca in Marokko –dat de Westelijke Sahara bezet houdt– en nog nooit heeft iemand daar een woord aan vuil gemaakt”, schreef hij donderdag in het Parool.
Academische boycot
AMSTERDAM (RD). Niet alleen in de Amsterdamse gemeenteraad kreeg Israël deze week de volle laag. Op de Vrije Universiteit (VU) vond maandag een bijeenkomst plaats waarin werd gesproken over een academische boycot van Israël.
Dit debat werd georganiseerd door de VU in samenwerking met de Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP). De SRP probeerde volgens het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW) in januari ook al een debat op de VU te organiseren, maar dat werd toen na veel ophef verplaatst naar elders.
Alle panelleden bleken voorstander van een boycot, zo meldt het NIW. „Israël is een genocidale apartheidsstaat, gebouwd op gestolen grond,” zei Thomas van Beersum, bestuurslid van SRP. Volgens de website socialisme.nu heeft het bestuur van de VU beloofd na te gaan denken over haar opstelling ten opzichte van Israëlische universiteiten. „Er is nog meer druk nodig voordat de VU daadwerkelijk zal overgaan tot een academische boycot van Israëlische universiteiten, maar een eerste stap is gezet.”