Buitenland

Druzen Israël steunen geloofsgenoten

JERUZALEM. Nu druzen in Zuid-Syrië in het nauw zitten, voeren geloofsgenoten in Iraël actie voor hen. Militaire steun voor hen zal echter niet uit Israël komen, zegt de druzische staatssecretaris Ayoub Kara. „We willen geen nieuwe oorlog.”

Alfred Muller
17 June 2015 22:02Gewijzigd op 15 November 2020 19:46
MAJDAL SHAMS. Duizenden druzen uit Israël demonstreerden zaterdag in de grensplaats Majdal Shams voor hun bedreigde geloofsgenoten in Syrië. beeld Alfred Muller
MAJDAL SHAMS. Duizenden druzen uit Israël demonstreerden zaterdag in de grensplaats Majdal Shams voor hun bedreigde geloofsgenoten in Syrië. beeld Alfred Muller

In de Golan, aan de grens met Syrië, stonden groepen druzen gisteren met verrekijkers de gevechten tussen regeringstroepen en opstandelingen aan de andere kant van de grens gade te slaan. Zo toonden ze hun betrokkenheid bij hun bedreigde geloofsgenoten, die zich te midden van de gevechten bevonden. De Syrische druzen voelen onder meer de hete adem van IS.

De druzen in Israël zijn een hulpactie begonnen om hun in het nauw gedreven broeders aan de andere zijde van de grens te helpen. Duizenden van hen demonstreerden maandag in Majdal Shams, aan de grens met Syrië, voor hun geloofsgenoten in Syrië. Een van de drijvende krachten is het druzische Knessetlid 
Ayoub Kara. „De laatste weken hebben we ongeveer 10 miljoen sjekel (2,4 miljoen euro) ingezameld”, zegt hij.

Het geld is via Jordanië naar de leiders van de druzen in Syrië gezonden. Kara: „Onze geloofsgenoten krijgen medicijnen, voedsel en andere dingen die ze nodig hebben.”

Kara, staatssecretaris voor Regionale Samenwerking, wil niet zeggen of hij overleg heeft gevoerd met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Moshe Ya’alon over openstelling van de grens, zodat druzen naar de Israëlische zijde van de Golan kunnen vluchten.

Israëlische media meldden vandaag echter dat de Israëlische chef-staf, luitenant-generaal Gadi Eisenkot, heeft gezegd dat het leger alles zal doen om een bloedbad te voorkomen onder vluchtelingen die een schuilplaats zoeken bij de grens met Israël.

Kara zegt dat de druzen in Syrië zich in de steek gelaten voelen door het leger van de Syrische president Hafez al-Assad. Er is militaire steun nodig, maar die komt wat hem betreft niet uit Israël. „Israël maakt geen deel uit van dit conflict en we willen geen nieuwe oorlog”, zegt hij.

Volgens hem zijn de druzen in Libanon de aangewezen personen om hun geloofsgenoten in Syrië militair te helpen. Die boodschap heeft hij ook overgebracht aan zijn Libanese collega Walid Jumblatt, ook een druus. „Ik zei hem: Genoeg gepraat. Zend soldaten om je broeders te helpen. Doe je mond open over de islamisering, in plaats van tegen Israël.”

Kara zegt dat druzen zich tot hem wenden omdat hij een van hen is. In die positie helpt hij hen dan ook, en niet in die van Israëlisch staatssecretaris. Hij hoopt over enkele dagen naar Turkije te reizen om te kijken hoe de druzen in Noord-Syrië kunnen worden geholpen. Deze hebben zich onder druk van de rebellen tot de islam bekeerd. „Het is niet gemakkelijk om vanuit Turkije hulp te bieden”, zegt hij echter.

Wereldoorlog

Jordanië stelt zich fideel op, aldus Kara. „We zijn het met Jordanië eens geworden dat zij alle druzen, christenen en andere minderheden die de grens willen oversteken, zullen accepteren”, zegt hij. „Jordanië heeft 6 miljoen inwoners, en het heeft al 2 miljoen vluchtelingen opgevangen. Daar heb ik respect voor.”

De staatssecretaris gelooft dat landen die de Syrische minderheden in de strijd tegen IS helpen, zichzelf helpen. „IS wil de hele wereld islamitisch willen maken. Ze zullen niet stoppen met Syrië, maar doorgaan tot Europa en de VS. Dit wordt een Derde Wereldoorlog. Israël vormt nu het front van de vrije wereld.”


Minderheidsreligie in Midden-Oosten

Druzen vormen een kleine religieuze gemeenschap in het Midden-Oosten en wonen vooral in Syrië, Libanon, Israël en Jordanië. De godsdienst is in de middeleeuwen ontstaan als een van de vele mystieke stromingen in de sjiitische islam. Veel druzen beschouwen zich echter niet als moslim.

Wereldwijd zijn er zo’n 1 miljoen druzen, in Israël wonen er zo’n 130.000, meest op de Karmelgebergte, in Galilea en op de Golanhoogte. Veel van hen komen van oorsprong uit Syrië. De migratie van druzen naar Israël begon al enkele honderden jaren geleden.

Druzen stellen zich loyaal op tegenover het regime waaronder ze leven. De druzische jongemannen in Israël dienen in het leger. De druzen voelen zich ook met elkaar verbonden. Druzen in Israël, Libanon, en Jordanië willen nu hun geloofsgenoten in Syrië helpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer