Middenstand is laaiend over btw-verhoging
DEN HAAG (ANP). De Nederlandse middenstand is woedend over het idee van het kabinet om het btw-tarief voor honderden diensten en producten te verhogen. Consumenten betalen daar straks niet 6 procent over, maar 21 procent, is het plan. „Absoluut onaanvaardbaar”, vindt MKB-Nederland.
De btw-verhoging moet de schatkist 4 tot 5 miljard euro opleveren. Dat geld kan worden gebruikt om de zogeheten lasten op arbeid te verlagen. Dat moet zorgen voor meer banen, denkt het kabinet.
De hogere btw zal voor mensen gevolgen hebben. Fietsenmakers, schoenmakers, kappers, bloemisten, taxichauffeurs, installateurs, mensen in de bouw, hoveniers, de horeca, campings en boekverkopers zullen allemaal hun prijzen moeten aanpassen.
MKB-Nederland, de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf, noemt de btw-verhoging „een dolksteek in de rug” voor ondernemers die na de crisis „nu net weer een beetje overeind krabbelen”. Volgens de organisatie zal de maatregel juist vele duizenden banen kosten. Alleen al in de horeca dreigen 35.000 banen verloren te gaan, vreest Koninklijke Horeca Nederland.
Detailhandel Nederland denkt dat winkels minder zullen verdienen door de hogere btw. Volgens NDP Nieuwsmedia, de brancheorganisatie van alle private nieuwsbedrijven, zullen de oplages van kranten „in één klap” net zoveel dalen als normaal in 24 jaar. De aannemers zeggen dat de bouw keihard zal worden getroffen.
Ook hoogleraar Sylvester Eijffinger vindt het onverstandig de btw te verhogen. Het kan volgens hem juist averechts werken. Bovendien is het onnodig, zegt hij. De verhoging moet miljarden opleveren, maar de staat krijgt dat geld toch al door groei van de economie. Het smeermiddel voor de economie is er al.
De coalitiepartijen VVD en PvdA werden het maandag eens over de belastingplannen. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) praat er woensdagavond over met de oppositiepartijen. Die willen dat de plannen openbaar worden, maar het kabinet wil dat niet. Uit protest blijft de SP daarom weg. Partijleider Emile Roemer is tegen hogere btw, „omdat dit juist voor midden- en lage inkomens het leven een stuk duurder maakt”.