Buitenland

Democraten beducht voor race tegen Hillary

De race om het Amerikaanse presi­dentschap is in volle gang. Bij de Republikeinen hebben zich inmiddels elf kandidaten gemeld. Maar bij de Democraten loopt het nog geen storm. Een overzicht.

Mr. Richard Donk
11 June 2015 22:20Gewijzigd op 15 November 2020 19:36

Op 8 november volgend jaar kiezen de Amerikanen de 45e president in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Volgens de grondwet moeten de verkiezingen plaatshebben op de dinsdag die volgt op de eerste maandag van de maand november.

Personen die aan de race om het Witte Huis willen deelnemen, moeten minimaal 35 jaar oud zijn, Amerikaan van geboorte zijn en ten minste veertien jaar onafgebroken in de Verenigde Staten hebben gewoond.

De ambtstermijn van de huidige president Barack Obama loopt op 20 januari 2017 af. Op die datum zal ook zijn opvolger worden ingezworen.

Voor het hoogste Amerikaanse ambt hebben zich inmiddels vijftien kandidaten gemeld: vier Democraten en elf Republikeinen. Zij zullen het vanaf februari volgend jaar in de voorverkiezingen tegen elkaar opnemen. Uiteindelijk zullen beide partijen een definitieve kandidaat nomineren op hun conventie in juli 2016. Zij strijden op 8 november dan om de eindzege.

In het Democratische kamp lijkt Hillary Clinton vooralsnog de grootste kanshebber op de nominatie. De oud-minister van Buitenlandse Zaken deed in 2008 ook al een gooi naar het presidentschap. Het feit dat er nog maar drie tegenkandidaten zijn, veronderstelt dat weinig mensen hun kans schoon zien om de ervaren politica te verslaan.

Bij de Republikeinen is het aanbod een stuk groter. Tot nu toe hebben zich elf gegadigden voor het presidentschap gemeld. Wie er daaruit springt, is wat lastiger vast te stellen.

Oud-gouverneur van Florida Jeb Bush lijkt de beste papieren te hebben. Hij staat bekend als een ervaren en kundig politicus. Het probleem is echter dat hij de erfenis van zijn broer, voormalig president George W. Bush, meedraagt. Die is bij veel Amerikanen bijzonder impopulair omdat hij de Verenigde Staten in de oorlogen in Afghanistan en Irak meesleepte.

In het kielzog van Bush volgt een aantal uitgesproken conservatieve kandidaten als Rick Santorum, Rick Perry en Rand Paul. Zij maken zich in het bijzonder sterk voor het behoud van normen en waarden en het tegengaan van de ethische neergang in Amerika.

Nu de Republikeinen sinds de tussentijdse verkiezingen van vorig jaar een meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden hebben, heeft de Grand Old Party haar zinnen op het Witte Huis gezet.

Of de Republikeinse kandidaat in staat zal zijn Hillary Clinton te verslaan (gesteld dat zij door de Democraten wordt genomineerd), is intussen maar de vraag. Als dat niet het geval is, zouden de Verenigde Staten weleens de eerste vrouwelijke president in hun geschiedenis kunnen krijgen. Na het aantreden van Obama als eerste zwarte staatshoofd zou dat een volgend novum zijn.


Naam: Ted Cruz

Achtergrond: Senator namens Texas en voormalig openbaar aanklager.


Naam: Rand Paul

Achtergrond: Oogarts en senator namens Kentucky. Lid van de conservatieve Tea Party.


Naam: Jeb Bush

Achtergrond: Voormalig gouver­neur van Florida en broer van ex-president George Bush.


Naam: Marco Rubio

Achtergrond: Senator en voormalig voorzitter van het parlement van Florida.


Naam: Ben Carson

Achtergrond: Neurochirurg die als eerste hoofden van een Siamese tweeling scheidde.


Naam: Rick Perry

Achtergrond: Was tussen 2000 en 2015 gouverneur van de staat Texas.


Naam: Hillary Clinton

Achtergrond: Echtgenote van oud-president Clinton en ex-minister van Buitenlandse Zaken.


Naam: Bernie Sanders

Achtergrond: Onafhankelijke senator stelt zich namens de Democraten kandidaat.


Martin O’Malley

Achtergrond: Voormalig gouverneur van Maryland en ex-burgemeester van Baltimore.


Naam: Lincoln Chafee

Achtergrond: Voormalig gouverneur van de staat Rhode Island. Was eerder Republikein.


Naam: Carly Fiorina

Achtergrond: Zakenvrouw die aan de top stond van bedrijven als AT&T en HP.


Naam: Mike Huckabee

Achtergrond: Predikant van de Zuidelijke Baptisten. Deed eerder aan de verkiezingen mee.


Naam: Rick Santorum

Achtergrond: Voormalig senator voor Pennsylvania. Verloor in 2012 van Mitt Romney.


Naam: George Pataki

Achtergrond: Voormalig gouverneur van New York. Pleit voor legaal houden van abortus.


Naam: Lindsey Graham

Achtergrond: Gouverneur van South Carolina en deskundige in het oorlogsrecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer