Buitenland

Weigering vaccinatie in Israël bestraft met korting op kinderbijslag

JERUZALEM. Ouders in Israël die weigeren hun kinderen te laten inenten zullen straks gekort worden op hun kinderbijslag. Dat staat althans in het coalitieakkoord dat deze week is gesloten tussen Likud en het ultraorthodoxe Verenigd Thora Judaïsme (UTJ).

Alfred Muller
4 June 2015 09:54Gewijzigd op 15 November 2020 19:25
JERUZALEM. De Likudpartij van premier Netanyahu heeft in een coalitieakkoord afgesproken dat ouders die hun kinderen niet willen laten inenten fors op de kinderbijslag zullen worden gekort. beeld EPA
JERUZALEM. De Likudpartij van premier Netanyahu heeft in een coalitieakkoord afgesproken dat ouders die hun kinderen niet willen laten inenten fors op de kinderbijslag zullen worden gekort. beeld EPA

Bronnen bij UTJ zeggen dat Likud wilde dat de clausule werd opgenomen. De onderminister van Gezondheid, rabbijn Ya’akov Litzman van UTJ, zal echter het recht krijgen om de criteria op te stellen. Wat die voorwaarden zullen zijn, is nog niet bekend.

Een amendement van de Economische Regelingenwet bepaalt al dat ouders die hun kinderen niet laten inenten met 60 procent gekort kunnen worden op de kinderbijslag. Deze regel is in de praktijk echter niet uitgevoerd. Likud vindt dat daar nu verandering in moet komen.

„Omdat we een coalitie hebben, kon Litzman de clausule niet weigeren”, zegt een van de bronnen rond de minister. „Hij zal zeer strenge criteria hanteren. Alleen in extreme gevallen zullen ouders geen kinderbijslag krijgen. Het gaat niet gelden voor een gewone vorm van weigering.”

De regeling is bedoeld om een balans aan te brengen tussen enerzijds de belangen van de samenleving en anderzijds de vrijheid van de burgers. De regeling zou op 1 januari moeten ingaan, maar waarschijnlijk zal dat later worden.

In 2010 dienden het Juridisch Centrum voor de Rechten van de Arabische Minderheid in Israël Adalah en andere mensenrechtengroepen een petitie in bij het hooggerechtshof tegen de reductieregeling. Adalah stelde dat veel kinderen van bedoeïenen niet ingeënt zijn omdat er in de Negev een tekort is aan klinieken. Tegenstanders zeiden ook dat korting de rechten van kinderen schaadt en de kloof tussen arm en rijk vergroot. In 2013 verwierp het hof de petitie. Adalah heeft geen principiële bezwaren tegen inenting.

De internationale Joodse nieuwsdienst JTA meldde gisteren dat volgens de staatscontroleur in 2010 ongeveer een tiende van de kinderen in Israël ouders heeft die tegen vaccinatie zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer