Conservatieven: opkomstcijfers gemanipuleerd
De Iraanse conservatieven hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken beschuldigd van manipulatie van de opkomstcijfers bij de parlementsverkiezing van vrijdag. Daardoor zou het percentage zijn uitgekomen op 50,57, het laagste in de geschiedenis van de islamitische republiek.
De Raad van Hoeders, een van de steunpilaren van de conservatieven, beschuldigt het ministerie op zijn internetsite ervan extra namen op de lijst van kiezers te hebben gezet. „Als men de werkelijke cijfers hanteert, is de opkomst ongeveer 60 procent", aldus de raad. Volgens de raad bedroeg het aantal kiezers bij de vorige verkiezingen – een jaar geleden waren er gemeenteraadsverkiezingen – 40,5 miljoen. Het gaat om personen van vijftien jaar en ouder. Bij de verkiezingen van vorige week waren er 5,8 miljoen meer kiezers geregistreerd. „Dat zou betekenen dat er in 1989 ongeveer 5,8 miljoen mensen zijn geboren, en dat van diegenen niemand is overleden", aldus een boze Raad van Hoeders.
Informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat zien dat vooral in grote steden de opkomst zeer laag lag. In de hoofdstad Teheran, waar ruim zes miljoen kiezers staan geregistreerd, nam slechts 28,1 procent de moeite om te gaan stemmen. In de vroegere hoofdstad Isfahan, evenals Teheran een bolwerk van hervormers, ging slechts 32,9 procent van de kiezers stemmen. Vier jaar geleden lag het opkomstpercentage daar nog op 47,5 procent.
Ook in de provincie Koerdistan, in het noorden van Iran, was de opkomst zeer laag. In de belangrijkste staat Mahabad lag die op slechts 23,6 procent.
Veel hervormingsgezinde kiezers volgden de oproep van progressieve politici om de kiesgang te boycotten. In Teheran was een groot deel van de kandidaten die nu de dertig zetels in het parlement beheersen die aan de stad zijn toebedeeld, door de conservatieven van de kieslijst geschrapt.
Volgens de Raad van Hoeders heeft het door pro–hervormingsgezinde functionarissen geleide ministerie van Binnenlandse Zaken zich ingespannen om te zorgen dat de Iraniërs niet gingen stemmen. De Raad van Hoeders, die toeziet op het islamitische gehalte van het Iraanse staatsbestuur, heeft in de aanloop naar de verkiezingen een groot aantal hervormingsgezinde kandidaten afgewezen omdat die niet geschikt zouden zijn om parlementariër te worden. De uitsluiting was voor honderden andere kandidaten uit het liberale kamp reden de verkiezingen te boycotten.
De precieze zetelverdeling in de 290 personen tellende ’Majlis’ wordt pas later bekend, mede omdat er in tientallen districten een tweede ronde nodig is.