Buitenland

„Grote delen van Nederland binnenkort onbewoonbaar”

„Grote delen van Nederland zijn binnen enkele jaren mogelijk onbewoonbaar door hevige stormen en het stijgende water wereldwijd. De winters in Europa worden veel kouder en tegen 2020 kan Groot-Brittannië zelfs rekenen op ”Siberische” temperaturen.”

Van onze correspondent
23 February 2004 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:59

Dit sombere toekomstperspectief staan niet in een goedkope sciencefictionroman van een onbekende fantast, maar vormt de kern van een al vier maanden geheimgehouden rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

In het rapport waarschuwt een denktank binnen het Pentagon dat het broeikaseffect de komende jaren dramatische gevolgen kan hebben, zowel klimatologisch als politiek. „De gevolgen van klimaatsverandering voor de politieke stabiliteit op aarde zijn zeer ingrijpend en de consequenties vormen voor de VS een veel grotere bedreiging dan het internationaal terrorisme”, menen de schrijvers van het rapport, Peter Schwartz en Doug Randall. De eerste is adviseur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en voormalig hoofd planning bij Shell. Randall is medewerker van het Global Business Network in Californië.

De twee hebben hun rapport samengesteld in opdracht van Andrew Marshall, een van de meest gerespecteerde adviseurs van het Pentagon. Marshall ontwierp bijvoorbeeld de blauwdruk voor de hervorming van de Amerikaanse strijdkrachten voor minister van Defensie Donald Rumsfeld. Hij is ook een van de meest fervente pleitbezorgers van Amerika’s nieuwe antiraketsysteem. De 82-jarige Marshall leidt binnen het Pentagon de Office of Net Assessment, een denktank die zich bezighoudt met toekomstige dreigingen waar Amerikaanse leiders rekening mee moeten houden.

Het broeikaseffect, waarbij de temperaturen op aarde beduidend stijgen, met alle gevolgen van dien, is zo’n dreiging volgens de groep. De gevolgen zullen enorm zijn, niet alleen klimatologisch maar ook politiek. Goederen zoals drinkwater zullen bijvoorbeeld schaarser worden. Dat leidt ertoe dat landen zich gaan bewapenen -zelfs met kernwapens- om hun belangen te verdedigen. De denktank acht oorlogen over water op afzienbare termijn al „zeer denkbaar.”

Schwartz en Randall denken dat Europa en de VS zich harder tegenover elkaar zullen opstellen. In het algemeen acht het rapport het mogelijk „dat oorlog eerder regel dan uitzondering wordt op aarde.”

„Ik geef toe dat het rapport geen erg optimistische lectuur vormt”, aldus Randall tegenover het Britse weekblad The Observer, dat het bestaan van het document gisteren onthulde. Om iets te doen tegen de dreigingen die in het rapport geschetst worden, moet men volgens hem in de eerste plaats de realiteit onder ogen zien, namelijk de geleidelijke temperatuurstijging op aarde. Minder fossiele brandstoffen gebruiken -olie en aardgas- zou volgens Randall zeker helpen.

Hier ligt echter een groot probleem voor Washington, waar de Republikeinse president George Bush namelijk ontkent dat er sprake is van een broeikaseffect. Reden waarom hij bijvoorbeeld de Kyoto-afspraken die door de regering-Clinton waren ondertekend naar de prullenmand verwees. Nu een serieuze denktank binnen het Pentagon echter waarschuwt voor de gevolgen van klimaatsverandering wordt het moeilijk de kop in het zand te blijven steken. Bovendien zullen de Democraten in de komende verkiezingsstrijd Bush met het rapport om de oren slaan.

Officieel heeft men in Washington nog niet gereageerd op de openbaarmaking van het rapport. Jeremy Symons, voormalige medewerker van het Environment Protection Agency, het Amerikaanse equivalent voor ons ministerie voor Milieuzaken, wilde echter wel kwijt dat de geheimhouding van het rapport „typerend” is voor de manier waarop de regering-Bush omgaat met informatie die niet in haar beleid past.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer