Korpsleiding wil reorganisatie politie remmen
RIJSWIJK (ANP). De korpsleiding van de Nationale Politie wil de nu lopende, zeer ingrijpende reorganisatie van de politie afremmen. Er moet volgens de politieleiding op dit moment te veel, tegelijkertijd. Daarom gaan er scherpe keuzes worden gemaakt.
Dit blijkt uit de conceptnota ‘Herijkt Realisatieplan Nationale Politie’ die in handen is van de NOS. Het ANP heeft de nota ingezien.
Uit het document blijkt dat de aanpassingen in de bedrijfsvoering bij de politie nog onvoldoende zijn. Ook staat de financiële positie van de politie zwaar onder druk. Deze moeilijke financiële situatie maakt het verminderen van de gestelde ambities noodzakelijk, concludeert de politietop.
Daarom legt de korpsleiding de komende drie jaar de prioriteit bij het op peil houden van de politieprestaties, het verbeteren van het welzijn van de politiemensen en het zo snel mogelijk op peil brengen van de bedrijfsvoering.
Eerder werd uit verschillende rapportages al duidelijk dat het niet goed gaat met de reorganisatie van politie. Nu erkent de politietop eveneens dat er aanpassingen noodzakelijk zijn.
Ook de politiebonden hebben veel kritiek geuit op de reorganisatie binnen de politie. Zelfs de commissie van toezicht gaf aan dat het beeld zich bij de reorganisatie opdringt van „een voertuig, waarvan al rijdende de motor en de banden moeten worden vervangen, zonder dat de snelheid mag verminderen. ,Een lastige, zo niet onmogelijke opdracht.”
Op de werkvloer is er ook grote onrust over de gevolgen van de reorganisatie. Op het interne computernetwerk van de politie klaagden dienders over de korpsleiding. Sommige politiemensen vroegen zich af of het niet tijd wordt dat de politieleiding opstapt.
„Er wordt nu gewerkt aan de herijking van de Nationale Politie, zoals afgesproken met de Tweede Kamer”, reageert het ministerie van Veiligheid en Justitie. „Dit is het antwoord op de knelpunten zoals de minister die vorig jaar met de Kamer heeft besproken. Het wordt deze zomer aan de Kamer aangeboden. Er wordt nog met alle betrokken partijen zoals de commissie van Toezicht, de vakbonden, de ondernemingsraad, de regioburgemeesters en het Openbaar Ministerie over gesproken.”