OM eist boete voor gebruik lasershields
Het openbaar ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Leeuwarden tegen dertien automobilisten met lasershields in hun auto boetes geëist die variëren van 225 tot 450 euro. Justitie beschuldigt de autobestuurders van het verstoren van snelheidscontroles.
Voor twee mensen vroeg het OM vrijspraak, omdat de officier van justitie de bewijsvoering niet rond kon krijgen. De advocaten van alle verdachten hadden gepleit voor vrijspraak. Vijf van de gedaagde automobilisten moeten van het OM hun lasershields inleveren, omdat de politie in hun geval de apparatuur in beslag heeft genomen. Bij de overigen was dat niet het geval.
Een lasershield in de auto kan snelheidscontroles van de politie met de lasergun verstoren. W. Anker, een van de advocaten, stelt dat er geen duidelijke regels zijn die het gebruik ervan in auto’s regelen. „De praktijk geeft het beeld van een lappendeken als het gaat om opsporing en vervolging. Het ontbreekt aan sturing door het college van procureurs-generaal. We pleiten inmiddels al vier jaar voor dit soort zaken en het probleem wordt maar niet opgelost. Doordat er steeds meer apparatuur bijkomt, wordt het probleem alleen maar groter”, aldus Anker.
De rechter in Leeuwarden vond de regelgeving eerder ook onduidelijk, waardoor het OM in november 2002 niet tot strafvervolging mocht overgaan. In mei vorig jaar heeft het gerechtshof in Leeuwarden de zaken teruggewezen naar de rechtbank, die nu een inhoudelijke beoordeling gaat geven.
Officier van justitie E. Boelen vindt dat het controleren van de maximumsnelheid belangrijk is voor de verbetering van de verkeersveiligheid, met als doel het voorkomen van slachtoffers. „Daarom moeten we optreden tegen mensen die de snelheidscontroles willen verstoren”, aldus Boelen. Ook voert hij aan dat het in soortgelijke zaken in de rest van het land wel tot veroordelingen is gekomen.
Volgens Anker gaat het vervolgen van bezitters van lasershields op grond van het opzettelijk verstoren van de opsporing veel te ver. „Dit kun je niet als een misdrijf beschouwen. Burgers kunnen dit soort laserapparatuur ook in de auto hebben voor het openen van een garagedeur”, aldus de raadsman.
De uitspraak volgt 4 maart.