Milde afkeuring rol Barendrechtse oud-wethouder
BARENDRECHT. In een debat over een integriteitsonderzoek naar de handelwijze van huidig SGP/CU-raadslid en oud-wethouder Versendaal heeft de gemeenteraad van Barendrecht dinsdagavond afkeurend, maar mild over Versendaal geoordeeld. Alleen Echt voor Barendrecht (9 zetels) trok fel van leer.
Aanleiding voor het zogeheten BING-onderzoek vormde een schriftelijke verklaring van Versendaal, eind oktober 2014. Hierin steunde de oud-wethouder het standpunt van directeur-eigenaar Van den Heuvel van Olympic Food Group (OGF) over de vormgeving van een uitrit vanaf zijn terrein naar de nieuw aan te leggen Spoorlaan. De ondernemer had hierover onenigheid met het huidige college. Later mondde dit uit in een juridisch conflict, waarbij Versendaals verklaring een rol speelde.
Het Barendrechtse college van B en W kon Versendaals actie niet waarderen. Op voorstel van de SGP/CU nam hierop het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) de handelwijze van Versendaal onder de loep.
De onderzoekers zagen geen aanwijzingen dat de oud-wethouder privébelang boven het algemeen belang had gesteld – de kern van de verdenkingen.
Het BING-rapport ontzenuwde ook de geruchten dat Versendaal familiebanden zou hebben met Van den Heuvel en dat beiden naar dezelfde kerk zouden gaan.
Terughoudender
Niettemin had Versendaal zich volgens BING terughoudender mogen opstellen en minstens vooraf overleg moeten plegen met zijn opvolger, wethouder Vermaat (Echt voor Barendrecht, EvB).
Alle Barendrechtse partijen steunden gisteren de conclusies van BING. „U hebt beide partijen bij elkaar willen brengen, en dat is prijzenswaardig. Maar als oud-wethouder begaf u zich hiermee wel op glad ijs”, concludeerde CDA-voorzitter Luijendijk.
Over de rol van het college liet de CDA’er zich kritischer uit. „Bij een uitrit waar de vrachtwagens geen gebruik van kunnen maken, is niemand gebaat.” VVD en GroenLinks sloten zich hierbij aan. GroenLinksvoorzitter De Jonge omschreef de houding van het college als „defensief.” „U kunt beter zoeken naar een oplossing, dan vasthouden aan eerder gemaakte afspraken.”
EvB-voorzitter Orsel trok als enige fel van leer tegen Versendaals handelwijze. „Van den Heuvel vroeg u om steun in zijn strijd tegen de gemeente. U hebt eerst getekend en toen pas de gemeente geïnformeerd.” Onbegrijpelijk, vond ook D66-voorman Arnold, mede gezien Versendaals politieke ervaring. EvB’er Orsel: „Bovendien was uw verklaring in strijd met die van het gemeentebestuur en de ambtenaren. U hebt onzorgvuldig gehandeld en de integriteitscode geschonden.”
Belangen
Versendaal bleef achter zijn werkwijze staan. „Als wethouder moet je gericht zijn op de belangen van organisaties, burgers en gemeenten. Die belangen kunnen uiteenlopen. Ik vond dat de ondernemer een punt had, en heb hierin een afweging gemaakt.”
De raad nam unaniem een motie van de VVD aan, waarin de partijen zich uitspreken om in september van gedachten te wisselen over het begeleiden van oud-bestuurders bij hun overgang naar een rol als raadslid.