Buitenland

VS laten vijf Britten vrij uit Guantanamo Bay

De Amerikaanse autoriteiten sturen vijf Britten van de basis Guantanamo Bay in Cuba terug naar Groot-Brittannië. Dit werd donderdag in Londen bekendgemaakt door de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, en later in Washington bevestigd.

Van onze correspondent
20 February 2004 12:30Gewijzigd op 14 November 2020 00:58

Het is nog onduidelijk of het gaat om vrijlating of om een overdracht aan de Britse autoriteiten. Volgens de Britse coördinator van de strijd tegen het terrorisme, Peter Clarke, zal onderzocht worden of de Britse autoriteiten nog aanklachten tegen de vijf kunnen indienen. „Wij zijn het tegenover de gemeenschap verplicht om mogelijke terroristische activiteiten te onderzoeken, en dat geldt dus ook voor de omstandigheden waaronder deze mensen zijn gearresteerd”, aldus Clarke.

De vijf behoren tot de 650 buitenlanders in Guantanamo Bay van wie de meesten door de Amerikanen in Afghanistan werden gearresteerd. Volgens Witte-Huiswoordvoerder Scott McLellan heeft Washington van Londen de „verzekering” gekregen dat het vijftal geen bedreiging meer zal vormen tegenover de VS en zijn bondgenoten. Dat geldt ook voor de Deen die binnenkort wordt vrijgelaten. Diens vrijlating werd donderdag in het parlement bekendgemaakt door premier Anders Fogh Rasmussen. Volgens de Deense minister van Buitenlandse Zaken, Per Stig Moeller, kan de Deen in eigen land niet meer vervolgd worden.

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de zes gevangenen worden vrijgelaten. Woordvoerder Richard Boucher van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington noemde een termijn van enkele weken.

De Amerikanen hebben enkele weken geleden overigens een Spanjaard en vier Saudiërs naar huis gestuurd. Dat gebeurde na de uitdrukkelijke verzekering van de Spaanse en de Saudische autoriteiten dat deze gevangenen in eigen land berecht zouden worden en daar ook hun straf zouden uitzitten. Londen en Washington onderhandelen nog over de laatste vier Britten die op de Amerikaanse basis in Cuba worden vastgehouden. Minister Straw wilde daar donderdag niet verder op ingaan. Sommige bronnen in de Britse hoofdstad spraken over „delicate onderhandelingen” over de vrijlating van dit viertal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer