Binnenland

Deel leukemiepatiënten kan zonder medicatie

AMSTERDAM (ANP). Sommige mensen die een vorm van chronische leukemie hebben, kunnen veilig stoppen met hun medicijn. Dat blijkt uit onderzoek van internist-hematoloog Noortje Thielen van het VUmc, die donderdag promoveert op dit onderwerp. Stoppen met zogeheten TKI’s is fijn voor de patiënten, omdat zij dan geen last meer hebben van de bijwerkingen. Bovendien betekent het een besparing op de kosten voor de gezondheidszorg, want de medicijnen kosten tienduizenden euro’s per patiënt per jaar.

20 May 2015 14:05Gewijzigd op 15 November 2020 19:04

Patiënten die bijzonder goed reageren op de medicijnen, komen in aanmerking om ermee te stoppen. De ziekte - voluit chronische myeloïde leukemie (CML) - zit dan als het ware nog op waakvlamniveau, legt Thielen uit. Als de ziekte na een half jaar niet is opgevlamd, kan een patiënt vaak helemaal zonder TKI’s verder. Jaarlijks krijgen ongeveer 130 Nederlanders deze chronische leukemie.

Volgens Thielen is het nog niet mogelijk om van tevoren te voorspellen wie een „succesvolle stopper” wordt en bij wie de kanker in bloed, beenmerg en milt toch terugkomt. „We verwachten dat uiteindelijk 15 tot 20 procent van de patiënten langdurig kan stoppen met de medicijnen.” Vermoeidheid is een van de bijwerkingen van de medicijnen.

CML is niet te genezen en tot 2001, voor de introductie van de TKI’s, overleden de meeste patiënten binnen een paar jaar. Maar patiënten die goed reageren op de TKI’s, hebben nu een vrijwel normale levensverwachting, zegt Thielen. Mensen van 65 jaar en ouder worden het vaakst getroffen door deze vorm van kanker, waarbij de witte bloedlichaampjes ongebreideld groeien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer