Economie

Kerkvolk stopt, cd’s gaan in de uitverkoop

KAMPEN. Arnold Visser, eigenaar van Kerkvolk Kerkmuziek Kampen, ging vorige maand met pensioen. Op markten houdt hij dit jaar uitverkoop van zijn enorme assortiment cd’s en dvd’s. Een bekende naam verdwijnt uit de christelijke muziekwereld.

16 May 2015 13:08Gewijzigd op 12 December 2024 10:51
Arnold Visser (links) is met pensioen. Zijn onderneming Kerkvolk Kerkmuziek Kampen bouwt hij af. Op markten verkoopt hij dit jaar zijn resterende voorraad cd’s en dvd’s. Foto: gisteren stond Visser op de Eibertjesmarkt in Nunspeet. beeld André Dorst
Arnold Visser (links) is met pensioen. Zijn onderneming Kerkvolk Kerkmuziek Kampen bouwt hij af. Op markten verkoopt hij dit jaar zijn resterende voorraad cd’s en dvd’s. Foto: gisteren stond Visser op de Eibertjesmarkt in Nunspeet. beeld André Dorst

Het is druk op de Eibertjesmarkt in Nunspeet. Duizenden mensen overspoelen deze vrijdag na Hemel­vaart het historische dorpscentrum. Terwijl klederdracht­groepen demonstraties geven, doen handelaren goede zaken. Een van hen is Arnold Visser (65) van Kerkvolk Kerkmuziek Kampen. In alle vroegte heeft hij pakweg 2500 cd’s en dvd’s uit zijn bestelauto gesjouwd. Het opbouwen van zijn kraam kostte hem uren. Die ziet er op het eerste gezicht wat rommelig uit maar schijn bedriegt.

„Er zit een systeem in”, legt Visser uit. „Links begin ik met klassiek en preken. Daarnaast liggen cd’s met gemeentezang, dan koorzang, kinder-cd’s, een paar rijen dvd’s en helemaal rechts orgelmuziek. De goedkoopste cd’s liggen steeds vooraan, voor mensen die snel even wat willen meenemen. De duurdere exemplaren liggen meer naar achteren, die zijn voor de liefhebbers.”

Actie

Een groot zeildoek trekt de aandacht: ”Opheffingsuitverkoop. Kerkvolk met pensioen. Op alles 20 procent korting of de 3e cd/dvd (goedkoopste) gratis”.

Tegen de middag heeft Visser al bijna honderd producten verkocht, tegen zo’n vijftig op een gemiddelde marktdag. Klanten van diverse pluimage gaan met één of meer cd’s naar huis. Rolf Vos (60) uit Nunspeet is verzamelaar: „Ik zoek zeldzame cd’s van Klaas Jan Mulder, Piet van Egmond en Feike Asma. Dat waren grootmeesters. Arnold heeft ze nog liggen.”

Henk Paas, die op zijn 13e naar Australië emigreerde en 55 jaar later voor een vakantie terug is in Nederland, neemt een dvd met koorzang uit de Kamper Bovenkerk mee. „Des te ouder je wordt, des te meer komen de liederen van vroeger terug”, zegt hij.

Een meisje zoekt tussen de cd’s van de Urker sopraan Willemijn. Een man neemt de nieuwste cd van een van de mannenkoren uit het vissersdorp mee. „Urk verkoopt altijd goed”, zegt Visser.

Ook niet-ritmische psalmen worden veel gevraagd. Met bovenstem uit Genemuiden, de Katwijkse mannen of de psalmen van Datheen, Kerkvolk heeft ze op voorraad.

Visser bouwt zijn onderneming dit jaar af. Zo’n 23 jaar was hij een bekende verschijning op markten, beurzen en evenementen. Hij combineerde dit met een internationaal actief verzendhuis –dat op het hoogtepunt 23.000 klanten telde– en ook enige tijd met een winkel in Kampen. Bovendien beleverde hij door het hele land 35 wederverkopers. „Ik zet er in consignatie actuele voorraad neer, ze lopen zelf geen risico. Dat is een aantrekkelijk constructie voor kleine boek­winkels en goede doelen.”

Visser, ooit platenverkoper van het Kamper mannenkoor Door Eendracht Verbonden, startte in 1992 met zijn vrouw Sari voor eigen rekening. Kerkvolk Kerkmuziek Kampen groeide uit tot een bekende naam in christelijk Nederland. Van meet af aan zette Visser in op een uitgebreid assortiment en snelle service. „Dat is altijd onze kracht geweest.”

Maar de cd-handel is niet meer wat hij geweest is. De markt is verzadigd, weinig koren en musici komen met iets wat echt nieuw is (Visser: „Ik beluister alles, ik wil weten wat ik verkoop.”) en uitgevers concurreren elkaar kapot. En dan is daar ook nog het al dan niet illegaal down­loaden en branden. „Iemand aan de kraam zei dat hij al zijn muziek brandde. Ik vroeg of hij zijn boodschappen ook zonder te betalen uit de winkel meenam. Toen keek hij me zo vreemd aan.”

Geen opvolger

Tijdens de crisis moest Visser zijn winkel in Kampen sluiten. Dat was meteen het moment om zich op de toekomst te bezinnen. Een opvolger had hij niet en daarom besloot hij zijn onderneming in fasen af te bouwen. Het post­orderbedrijf verkocht hij en het netwerk van wederverkopers bracht hij terug tot acht. De resterende voorraad, pakweg 30.000 cd’s en dvd’s, verkoopt hij dit jaar uit op markten. „Voor het restant zet ik waarschijnlijk weer een webshop op.”

Soms komen er spotters aan zijn kraam. Mensen die lacherig doen over preken bijvoorbeeld. Visser probeert als het even kan een praatje met hen aan te knopen. Zaaien noemt hij dat. Ook de verkoop van cd’s beschouwt hij als een vorm van evangelisatie. „Je weet nooit wat een lied bij mensen uitwerkt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer