Vaticaan van plan Palestijnse staat te erkennen
VATICAAN-STAD (AP) – Het Vaticaan gaat officieel een Palestijnse staat erkennen. In een nieuw verdrag, waar woensdag de laatste hand aan werd gelegd maar dat nog wel moet worden ondertekend, staat dat de kerkstaat zijn diplomatieke betrekkingen met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) omzet in betrekkingen met de staat Palestina.
Het verdrag heeft betrekking op de activiteiten van de katholieke kerk in de Palestijnse gebieden.
In 2012 stemde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties er al mee in om een Palestijnse staat te erkennen. Die beslissing werd gesteund door het Vaticaan, maar met het nieuwe verdrag maakt de kerkstaat de erkenning van een Palestijnse staat officieel. „Ja, het is een erkenning dat de staat bestaat”, zei woordvoerder Federico Lombarbi.
Paus Franciscus heeft voor zaterdag een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas op de agenda staan.
Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken liet weten ‘teleurgesteld’ te zijn door de beslissing van het Vaticaan. „Deze stap is niet bevorderlijk voor het vredesproces. Het Palestijnse leiderschap komt hiermee verder van de onderhandelingstafel te staan”, aldus het ministerie. „Israël zal het akkoord bestuderen en zich op verdere stappen beraden.”
Een enorme verrassing is de erkenning niet. Tijdens een bezoek van de paus aan het Heilige Land in 2014 werd Abbas in het programma van het Vaticaan al ‘president van de staat Palestina’ genoemd. De Palestijnse ambassadeur bij de kerkstaat werd vorig jaar in het jaarboek van het Vaticaan op een vergelijkbare manier omschreven.