Miljardenhulp voor Egypte
Westerse landen en investeerders hebben Egypte voor de komende drie jaar 11,3 miljard euro toegezegd.
Hiervan zal 2,3 miljard meteen worden uitgekeerd om urgente economische problemen op te lossen die in het land zijn ontstaan door het inzakken van het toerisme na de aanslagen van 11 september.
Antonio Vigilante van het VN-Ontwikkelingsfonds (UNDP) zei dat het totaalbedrag dat dit jaar voor hulp aan Egypte wordt uitgekeerd in de buurt van de 4,4 miljard euro zal liggen. Egypte had om 3,3 miljard noodhulp gevraagd.
Saad Nassar, lid van de Egyptische delegatie op de donorconferentie en gouverneur van het noordelijke regio Fayoum, zei dat het grootste deel van de 11,3 miljard euro is toegezegd door de Verenigde Staten -de grootste hulppartner van Egypte-, de EU, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. De helft van het geld is een lening, de andere helft een gift. „Omdat zij zo gul zijn”, aldus Nassar.
De toezeggingen geven aan hoe veel belang het Westen aan Egypte hecht. Het land met 67 miljoen inwoners, dat in 1979 de Camp David-akkoorden met Israël sloot, wordt gezien als een belangrijke bemiddelaar in het Arabisch-Israëlische conflict. Het land is ook een belangrijke partner van de VS in de strijd tegen het terrorisme. Cairo, dat zelf een jarenlange en harde strijd voerde tegen islamitische terroristen, deelt informatie over verdachten met Washington.
Critici binnen en buiten Egypte zeggen dat de regering van president Hosni Mubarak te veel leunt op buitenlandse hulp en dat de omvangrijke bureaucratie niet in staat is de economie te liberaliseren. De donoren hebben Cairo gevraagd het proces van privatisering te versnellen.