CIA: Al-Qaida nog niet uitgeschakeld
„Het al-Qaida-terreurnetwerk is bij lange na nog niet uitgeschakeld, ondanks het succes van de militaire operaties in Afghanistan en ondanks de internationale antiterreurcampagne, waarbij wereldwijd in ongeveer zestig landen samen zeker duizend al-Qaida-medewerkers zijn gearresteerd”, aldus George Tenet, directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.
Tenet zei dit woensdag tijdens een hoorzitting van de commissie inlichtingen van de Amerikaanse Senaat. Het was de eerste keer dat hij voor het Congres verscheen sinds de aanslagen van de 11e september. Het verdwijnen van het Taliban-regime in Afghanistan heeft het al-Qaida-netwerk van de Saudische terroristenleider Osama bin Laden voorlopig van z’n basis beroofd en de talrijke arrestaties hebben de communicatielijnen binnen het netwerk danig ontwricht, maar Tenet waarschuwde ervoor deze ontwikkelingen niet te beschouwen als een definitieve overwinning.
„Wij hebben de laatste maanden verschillende aanslagen van al-Qaida kunnen voorkomen, maar wij weten dat er plannen bestaan voor tal van aanslagen tegen gebouwen, overheidsdoelen, vliegvelden, bruggen, havens en ga maar door. Wij weten verder dat het netwerk druk bezig is om weer een nieuwe operationele basis te creëren. Bovendien zitten er in tal van landen medewerkers die op elk moment kunnen toeslaan. Dat geldt niet alleen voor de VS, maar ook voor Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië”, aldus Tenet.
De CIA weet volgens Tenet niet of Osama bin Laden nog leeft, maar de Amerikanen zijn ervan overtuigd dat Taliban-leider mullah Mohammed Omar nog wel leeft en waarschijnlijk ergens in Afghanistan zit. De CIA zou eerder deze week overigens een „prominente al-Qaida-leider” in Afghanistan hebben gedood via een onbemand spionagevliegtuig. Het gaat hierbij om het zogeheten Predator-spionagevliegtuig, dat bewapend is met raketten. Die kunnen op afstand worden bediend, als de beelden die het vliegtuig live naar z’n thuisbasis stuurt daartoe aanleiding geven.
Tenet wees er woensdag op dat nog niet alle Taliban-haarden in Afghanistan zijn uitgeschakeld. Deze resten van het verslagen regime worden geholpen door groepen al-Qaida-medewerkers en bedreigen het regime van interim-premier Hamid Karzai en hinderen de wederopbouw van het land volgens Tenet. Er zijn aanwijzingen dat het al-Qaida-netwerk op zoek is naar een nieuwe thuisbasis. Daarbij zou gebruik worden gemaakt van andere terreurgroepen waarmee al-Qaida al jaren betrekkingen onderhoudt. Somalië en Jemen worden door de Amerikanen genoemd als landen waar al-Qaida grote belangstelling voor toont.
De Amerikanen hebben woensdag 27 gevangenen overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten. Ze waren vorige maand opgepakt na een actie van speciale troepen bij het dorp Hazar Kadam ten noorden van de stad Kandahar. De Amerikanen meenden dat het daarbij om een Taliban-bolwerk ging, maar volgens de Afghanen waren er in Hazar Kadam alleen oud-Taliban-strijders die hun wapens kwamen overdragen aan de Afghaanse autoriteiten. Bij deze operatie werden vijftien Afghanen gedood en werd een onbekend aantal gevangengenomen. Van hen zijn er nu 27 overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten, omdat zij geen voormalige Taliban-strijders bleken te zijn en ook niet behoorden tot het al-Qaida-netwerk. De Amerikanen sluiten niet uit dat zij bij hun actie bij Hazar Kadam door Afghaanse inlichtingenbronnen zijn „misleid.”