Buitenland

AP-journalist Edward Kennedy bracht nieuws Duitse capitulatie als eerste

De Tweede Wereldoorlog was voorbij. Journalist Edward Kennedy van Associated Press was op 7 mei 1945 –een dag voor de ondertekening van de capitulatie in Berlijn-Karlshorst– een van de zeventien journalisten die dit wisten, maar hij mocht het niet naar buiten brengen. Hij en de andere correspondenten hadden moeten beloven het nieuws stil te houden, zodat Sovjetleider Josef Stalin de overwinning officieel bekend kon maken in Berlijn.

AP
8 May 2015 17:31Gewijzigd op 15 November 2020 18:48
Zeventig jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. beeld AFP
Zeventig jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. beeld AFP

Maar Kennedy bracht het nieuws wel. Hij zag het embargo als een politieke kwestie, geen militaire, en vond het daarom zijn plicht de overgave van de Duitsers wereldkundig te maken. Des te meer omdat het nieuws op de Duitse radio al wel was gemeld.

Kennedy moest een flinke prijs betalen voor zijn principes: hij werd stilletjes ontslagen. In 2012, bijna een halve eeuw na Kennedy’s dood, bood toenmalig AP-directeur Tom Curley excuses aan voor de manier waarop Kennedy was behandeld.

Hieronder volgt Kennedy’s oorspronkelijke AP-bericht uit 1945:

REIMS (AP). Duitsland heeft zich vandaag om 2.41 uur Franse tijd onvoorwaardelijk overgegeven aan de westerse geallieerden en de Sovjet-Unie.

De overgave vond plaats in een klein rood schoolgebouw dat dienst doet als het hoofdkwartier van generaal Dwight D. Eisenhower en werd ondertekend door luitenant-generaal Walter Bedell Smith, de stafchef van generaal Eisenhower. Ook generaal Ivan Soesloparov van de Sovjet-Unie en de Franse generaal François Sevez zetten hun handtekening.

Generaal Eisenhower was niet aanwezig bij de ondertekening, maar meteen erna werden generaal Alfred Jodl en generaal-admiraal Hans Georg von Friedeburg ontvangen door de opperbevelhebber. Op strenge toon werd hun gevraagd of ze de voorwaarden van de overgave begrepen en of Duitsland zich eraan zou houden. „Ja”, was hun antwoord.

Duitsland, dat de oorlog begon met een meedogenloze aanval op Polen die gevolgd werd door verdere agressie en gruweldaden in concentratiekampen, vroeg de overwinnaars om genade voor de Duitse bevolking en krijgsmacht.

Nadat de overgave was ondertekend vroeg generaal Jodl of hij het woord mocht nemen. „Met deze handtekening worden de Duitse bevolking en krijgsmacht overgeleverd aan de overwinnaars”, zei Jodl. „In deze oorlog, die meer dan vijf jaar heeft geduurd, hebben beide meer bereikt en geleden dan wellicht enig ander volk ter wereld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer