Buitenland

Vinvissen hebben elastieken zenuwen

VANCOUVER (ANP). Als vinvissen eten, maken ze hun mond in een keer veel groter, zodat ze in één hap heel veel binnenkrijgen. Canadese wetenschappers hebben nu ontdekt hoe de walvissen dat precies doen. De dieren blijken een uniek trucje te hebben: de zenuwen in hun mond en tong kunnen uitrekken als een elastiek. Ze worden twee keer zo lang en schieten na het eten terug in hun oude vorm.

4 May 2015 22:43Gewijzigd op 15 November 2020 18:41

De onderzoekers van de Universiteit van British Columbia in Vancouver schrijven erover in het wetenschapsblad Current Biology, dat maandag is uitgekomen. De rekbare zenuwen waren nog niet eerder gevonden. Verder onderzoek moet duidelijk maken of andere dieren misschien ook over het foefje beschikken. De onderzoekers denken aan de kwaakblaas van de kikker en de tong van de kameleon. Als een zenuw van een mens wordt uitgereikt, leidt dat juist tot een beschadiging.

Vinvissen, zoals bultruggen en blauwe vinvissen, eten plankton en kleine visjes. Ze nemen een enorme hap water, ongeveer 60.000 liter water in een keer, en filteren dat vervolgens door de zogeheten baleinen in hun mond. Het water wordt weer uitgestoten, visjes en plankton blijven achter en worden verteerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer