Buitenland

Twee doden bij anti-islambijeenkomst Wilders

GARLAND. Er is zondagavond (lokale tijd) geschoten bij een anti-islambijeenkomst in de stad Garland (Texas) waar Geert Wilders de hoofdspreker was. Dat melden Amerikaanse media.

Redactie digitale media
4 May 2015 06:39Gewijzigd op 15 November 2020 18:41
Beeld EPA
Beeld EPA

De PVV-leider was toen al weg, hij liet in een reactie op Twitter weten dat hij meteen na zijn toespraak de bijeenkomst had verlaten.
Volgens de autoriteiten openden twee schutters vanuit een auto het vuur op een agent die voor het gebouw stond waar de bijeenkomst werd gehouden. De politie heeft de daders doodgeschoten. De agent raakte gewond, maar is buiten levensgevaar. De explosievenopruimingsdienst zoekt naar mogelijke explosieven in de auto en rondom de plek waar de streng beveiligde bijeenkomst werd gehouden.
Kort voor de schietpartij werden vanaf twee socialemedia-accounts radicaalislamitische teksten verzonden, meldde de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Een tweet, verzonden om 18.35 uur lokale tijd, gebruikte de hashtag #texasattack. De gebruiker schreef: „May Allah accept us as mujahideen” (Moge Allah ons aannemen als islamitische strijders, red). Ongeveer een kwartier later werd het vuur geopend.

Een woordvoerder van de politie in Garland zei niet geweten te hebben van serieuze bedreigingen tegen het congres.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft contact gehad met Wilders. „Ik ben geschrokken en verontrust door het nieuws van de schietpartij”, liet Koenders weten in een reactie.
Wilders toonde op Twitter een foto die pal voor het incident was genomen. Daarop poseert hij met een groep zwaarbewapende leden van een arrestatieteam. „Ik dank God dat de helden van het arrestatieteam het ergste hebben voorkomen”, schrijft hij erbij.
De schietpartij in Garland is volgens Wilders een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Dat heeft de PVV-politicus tegen NOS-verslaggever Ron Fresen gezegd. „Het komt wel dichtbij zo”. Hij noemt de aanslag onacceptabel. „Het enige gepaste antwoord is doorgaan. Maar makkelijk is het niet zo.”
Op de bijeenkomst in de voorstad van Dallas was een expositie met Mohammed-cartoons. Ook zou een prijs van 10.000 dollar worden uitgereikt aan de beste cartoon. De bijeenkomst werd georganiseerd door de anti-islamorganisatie American Freedom Defense Initiative.
„Dit is een aanslag op het vrije woord”, reageerde organisatrice Pamela Geller. Bezoekers zijn opgevangen in een nabij gelegen school.

Wilders werd bij aankomst begroet met een staande ovatie. Tegen zijn publiek zei hij onder meer dat de meeste terroristen moslims zijn en „hoe minder islam hoe beter.”

Vóór de schietpartij was het, behalve de aanwezigheid van vele beveiligers, opmerkelijk rustig op straat. De verwachte protesten van moslims bleven uit. „Zoals werd geadviseerd, bleef onze gemeenschap weg van het evenement”, schreef imam Zia Sheikh van het Irving Islamic Center op Facebook. De media en rechtspopulisten krijgen door deze aanslag een podium, aldus de imam. „Dat is precies wat we niet willen.” Volgens hem zijn de daders „lone wolves” (gevaarlijke eenlingen).

Ook de Amerikaanse krant The Dallas Morning News meldde dat moslimvertegenwoordigers hun achterban hadden opgeroepen om het evenement te negeren. „Wij willen niet dat wij op een of andere manier verantwoordelijk zijn voor ophitsing”, citeert de krant Alia Salem, directeur van Council on American-Islamic Relations in Dallas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer