Binnenland

Mantelzorgstudent voelt als nieuwe kleindochter

Op zaterdagmiddag de zorg voor mensen met een beperking overnemen. Zorgen dat de echtgenote van een dementerende man boodschappen kan doen. Samen de krant lezen of samen koken. De studenten van mijnmantelzorgstudent.nl hebben gevarieerd werk.

Gert de Looze

30 April 2015 22:28Gewijzigd op 15 November 2020 18:36
Mijnmantelzorgstudent.nl biedt mantelzorg tegen betaling. beeld mijnmantelzorgstudent .nl
Mijnmantelzorgstudent.nl biedt mantelzorg tegen betaling. beeld mijnmantelzorgstudent .nl

Studenten zijn minstens twee uur per week bij een cliënt aanwezig, vertelt Maarten Vergeer (26), eigenaar van mijnmantelzorgstudent.nl. „Maar het komt ook voor dat iemand een klant de hele middag gezelschap houdt.”

Mijnmantelzorgstudent.nl ging eind vorig jaar van start. Inmiddels verlenen zo’n tien studenten mantelzorg. „Dit aantal zal binnenkort verdubbelen”, verwacht Vergeer. „Ik voer wekelijks kennismakingsgesprekken. Regelmatig trekt een casemanager dementie aan de bel en ik werk steeds meer samen met vrijwilligersorganisaties. Kortgeleden kreeg ik de vraag van een zorghotel of wij iemand met multiple sclerose tijdens haar verblijf willen helpen met eten. Haar echtgenoot gaf aan het daarnaast fijn te vinden als wij met zijn vrouw gaan wandelen.”

Vergeer draait zelf mee in de dienstverlening (zie ook ”Student zorgt tegen betaling voor de kat, de kliko en de planten”). Voorheen werkte hij als leidinggevende in de gehandicaptenzorg en in een verpleeghuis. Hij is lid van hersteld hervormde gemeente in zijn woonplaats Putten. Naast mijnmantelzorgstudent.nl runt hij Curaflex, een uitzendbureau in de zorg. Vergeer richt zich met mijnmantelzorgstudent.nl in eerste instantie op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. „Om de lijntjes kort te kunnen houden, zal ik bij uitbreiding met satellietvestigingen gaan werken.”

Hoe is het idee van mijnmantelzorgstudent.nl ontstaan?

„In zorgcentra krimpt het personeelsbestand en wordt er meer van mantelzorgers en vrijwilligers verwacht. De thuiszorg kan niet alles opvangen. Mensen vereenzamen. Ook een privésituatie zette mij aan het denken. Mijn 83-jarige oma heeft dertig jaar samengewoond met mijn oom, die een lichamelijke beperking had. Hij is begin dit jaar overleden. De zorg voor haar zoon viel mijn oma in de laatste maanden van zijn leven zwaar. Haar enige dochter en haar kleinkinderen wonen niet in de buurt. Als familie hebben we gebrainstormd over de vraag hoe je iemand in zo’n situatie structureel kunt ontlasten. De plannen voor mijnmantelzorgstudent heb ik ook bij mijn oma getoetst. Zij polste vervolgens haar vrienden over het idee.”

Mantelzorg is toch een taak van familie, vrienden, leden van de kerk en vrijwilligers?

„Inderdaad, en zij pakken dit vaak op. Soms is het sociale netwerk echter klein of woont de familie ver weg. Een mantelzorger kan ook zwaarbelast zijn en af en toe ontlast willen worden. Voor sommigen is het wennen dat deze dienst 12,50 euro per uur kost. Anderen betalen graag voor de hulp, omdat ze dan naar eigen zeggen kwaliteit mogen verwachten. Sommigen kunnen de mantelzorg bekostigen uit een persoonsgebonden budget.”

Hoe ziet uw doelgroep er uit?

„Ik richtte mij aanvankelijk op 75-plussers, maar de doelgroep blijkt veel breder. We komen zowel bij senioren als bij (jongere) mensen met een lichamelijke of een verstandelijke beperking.”

Wat wilt u hun bieden?

„Ondersteuning en gezelschap. Meegaan naar de dokter, helpen om de administratie op orde te brengen, een kop koffie drinken, samen in de tuin werken. In feite de kleinzoon en kleindochter 2.0.”

Zijn er grenzen aan de hulp?

„Natuurlijk is het geen enkel probleem om iemand bijvoorbeeld op het toilet te helpen, maar een katheterzak legen, doen we niet. Andere medische handelingen zoals een wond verzorgen of medicijnen geven pakken we ook niet op, want daarmee komen we op het terrein van de thuiszorg.”

Wat heeft de ideale mantelzorgstudent in huis?

„Hij volgt een opleiding voor helpende, verzorgende of verpleegkundige. Soms maak ik een uitzondering. Een architect wilde geen zorgstudent maar iemand met wie hij over zijn vak kan praten. Er komt nu een hts-student bij hem. Kortgeleden meldde zich een enthousiaste vrouw van 65. Zij is inmiddels gekoppeld aan een cliënt.

Ik zoek mensen die betrokken zijn op hun naaste. Christen zijn, is geen voorwaarde. Zo heb ik een Turkse student in een Turkse familie geplaatst. Studenten moeten wel bij mijn bedrijf passen. Zij zijn immers de ambassadeurs. Ik weet dat ik vooringenomen ben, maar jongeren met piercings, tatoeages of een wilde haardos kunnen beter ergens anders gaan werken. Ik heb met elke sollicitant een persoonlijk gesprek en bekijk daarnaast hoe hij zich op sociale media uit. Elk student moet een verklaring omtrent gedrag kunnen overleggen. Het is verder een kwestie van vertrouwen, ook tussen cliënt en student.”

Hoe houdt u de vinger aan de pols?

„Cliënten weten mij te vinden als ze iets willen bespreken, bijvoorbeeld over een student die regelmatig een kwartier eerder vertrekt of over de jongere die heel vaak op zijn mobieltje kijkt.

Bij de hulpvrager ligt een schrift waarin studenten schrijven wat ze gedaan hebben. Als familieleden ver weg wonen, wordt soms een WhatsApp-groep gestart. Mijn streven is maandelijks minimaal één keer contact met cliënten en studenten te hebben.”

Wat zijn de ervaringen tot nu toe?

„Studenten vinden het leuk om praktijkervaring op te doen. Cliënten genieten ervan dat ze nieuwe dingen leren van de mantelzorgers, zoals het werken met een iPad of het opzoeken van een kerkdienst op internet. Een mevrouw vertelde mij dat ze er een nieuwe kleindochter bij heeft. Een mooier compliment is er toch niet?”

www.mijnmantelzorgstudent.nl


Student zorgt tegen betaling voor de kat, de kliko en de planten

„Ik ben alleenstaand en mijn familie woont ver weg. Wie zorgt er voor mijn kat als ik in het ziekenhuis lig?” Ans Mulder (69) uit Barneveld wordt binnenkort opgenomen voor een operatie. „Mijn poes is bijna zestien jaar en komt nooit meer buiten. Op zo’n leeftijd kan ik haar niet meer naar een dierenpension brengen.”

Mulder stelde haar vraag aan allerlei organisaties en werd uiteindelijk doorverwezen naar Maarten Vergeer van mijnmantelzorgstudent.nl. „Het klikte direct met Maarten. Natuurlijk is het best eng om mijn huissleutel aan een vreemde te geven, maar je moet wat. Gelukkig komt Maarten betrouwbaar en vriendelijk op mij over.”

Het is voor Vergeer de eerste keer dat hij ergens hulp verleent terwijl er niemand in huis is. Mulder: „Hij kaartte zelf aan dat ik zijn uren niet kan controleren, omdat ik er niet ben. Ik heb hem gezegd dat ik hem vertrouw.”

De hulp zal niet beperkt blijven tot de zorg voor de kat. „De planten moeten ook water krijgen en als ik thuiskom uit het ziekenhuis kan ik de kliko niet aan de weg zetten.”

Mulder geeft aan graag voor de geboden hulp te betalen. „Betaalde hulp verschilt van de hulp die een vrijwilliger biedt. Als Maarten iets doet, weet hij dat hij een prestatie moet leveren, want hij wordt ervoor betaald.”

Nicky van de Weitgraven (19) uit Nijkerk start binnenkort als mantelzorgstudent. De tweedejaarsstudente sociaalpedagogische hulpverlening aan de CHE in Ede kwam via haar moeder, die als wijkverpleegkundige bij Icare werkt, bij mijnmantelzorgstudent.nl terecht. „Zij kent Maarten en vermoedde dat dit werk goed mij past. Dat heeft ze goed ingeschat, want ik wil graag iets voor anderen betekenen, en zeker voor mensen die zelf niet alles meer kunnen. Dit werk sluit ook beter aan bij mijn opleiding dan vakken vullen in de supermarkt.”

Nicky verleende eerder mantelzorg, maar kiest nu bewust voor mijnmantelzorgstudent.nl. „Ik ben verzekerd als ik via dit bedrijf werk. De zaken zijn er officieel geregeld en dat voelt goed.”

De mantelzorgstudente zal in het weekeinde de echtgenote van een dementerende ontlasten. „Door de week gaat deze man naar de dagopvang. Om te zorgen dat zijn vrouw het in het weekeinde volhoudt, zal ik er dan een aantal uren zijn. Dementie is een nare ziekte, maar ik vind het niet moeilijk om met mensen met dementie om te gaan. Ik ga proberen om aan te sluiten bij de mogelijkheden en de wensen van de cliënt, door bijvoorbeeld een boodschap te doen, een wandeling te maken of gewoon wat te kletsen en iets te drinken. Ik geniet van het contact met ouderen. Zij zijn geïnteresseerd in wat ik doe en vertellen vervolgens over de tijd toen zijn jong waren.”

Ans Mulder heet in werkelijkheid anders.


Begeleiding bij de kerkgang

Maarten Vergeer is met mijnmantelzorgstudent.nl niet de eerste die mantelzorg tegen betaling aanbiedt. Zo koppelt Mantelaar ouderen aan geneeskundestudenten voor zorg en gezelschap. De kosten zijn overdag 17,50 euro per uur en voor een slaapdienst 12,50 euro per uur. Seniorstudent.nl verbindt eveneens senioren en studenten. Tegen betaling van 12,50 euro per uur biedt een jongere de gevraagde hulp. Die varieert bij beide organisaties van samen een museum bezoeken, een klusje doen, hulp bij toiletbezoek tot het samen muziek maken of computeren.

Een organisatie als Marthazorg koppelt geen studenten, maar 40-plussers aan hulpvragers. Dit christelijke bureau biedt naast de boven genoemde hulp ook begeleiding bij de kerkgang. Voor 19,50 euro per uur exclusief btw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer