Duitsland lanceert zijn eigen deltaplan
BERLIJN (ANP). Duitsland gaat zijn rivieren de komende twintig jaar grondig aanpakken. In totaal meer dan honderd projecten moeten onze oosterburen beter beschermen tegen overstromingen zoals die van de zomer 2013 toen de Donau en Elbe buiten hun oevers traden. Met een eigen Duits deltaplan moeten rivieren, naar Nederlands voorbeeld, meer ruimte krijgen.
Voor de projecten - vooral aan Rijn, Elbe en Donau - wordt de komende twintig jaar 5,4 miljard euro uitgetrokken. Ook de Oder en de Weser zullen worden aangepakt. Dijken worden verplaatst en meer overstromingsgebieden ingeruimd, bovendiem zullen zwakke dijken worden aangepakt. Om ruimte te kunnen winnen zullen de deelstaten grond moeten kopen van boeren, maakte de minister van Landbouw bekend.
Van het benodigde geld komt circa 60 procent uit Berlijn, de rest komt van de deelstaten die ook verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer. Omdat problemen niet ophouden aan de deelstaatsgrenzen draagt de bondsregering bij. „Er is brede politieke consensus dat er meer moet gebeuren”, aldus de minister van Milieu.
In de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt de komende jaren gerekend op investeringen van meer dan 530 miljoen euro. Het eerste grote project daar is de verbetering van dijken in het grensgebied met Nederland. Dat project zal meer dan 280 miljoen euro kosten, Berlijn draagt daar financieel niet aan bij.