Turkije wijst ”speciaal partnerschap” EU af
De Turkse premier Erdogan heeft maandag het idee dat zijn land een ”speciaal partnerschap” met de Europese Unie kan aangaan van de hand gewezen.
Turkije gaat voor niets minder dan het lidmaatschap, zo liet hij weten. De Turkse premier reageerde op een voorstel van de Duitse oppositieleidster Angela Merkel tijdens een ontmoeting in Ankara.
Merkel zei tijdens een koele persconferentie na afloop van het gesprek dat zij de hervormingen die Turkije doorvoert waardeert, maar dat haar christen-democratische partij CDU een ”speciaal partnerschap” van Turkije met de EU voldoende vindt. Een volledig lidmaatschap wijst Merkel af. „Turkije kan geen lid worden van de Europese binnenlandse markt”, aldus Merkel.
Erdogan verklaarde dat een partnerschap „niet op de Turkse agenda staat” en dat zijn land dit niet eens in overweging wil nemen. Turkije is al sinds 1999 kandidaat voor de toetreding tot de EU, maar is het enige kandidaat-land dat nog niet eens begonnen is aan de toetredingsonderhandelingen. De EU heeft voornamelijk zorgen uitgesproken over de situatie van de mensenrechten in Turkije. Binnen de Unie woedt echter ook een discussie of een relatief arm, omvangrijk en in meerderheid islamitisch land lid kan worden van de Europese club.
Erdogan verklaarde maandag dat de EU „in zijn ogen geen christelijke club is, maar een unie van politieke waarden.” Volgens de premier zal de EU met Turkije als lid juist sterker worden. Hij benadrukte dat Turkije nog steeds „nauwgezet en serieus” werkt aan het uitwerken van alle hervormingen die nodig zijn om te voldoen aan de toetredingseisen van de EU.
Turkije hoopt dat er eind dit jaar, tijdens een EU-top in december, een datum wordt vastgesteld waarop de toetredingsgesprekken kunnen beginnen. Duitsland is de grootste lidstaat van de EU en heeft grote invloed op de Europese beslissingen.