Buitenland

Protest Palestijnse journalisten

Zo’n 200 Palestijnse journalisten hebben zondag enkele uren het Palestijnse parlement in Gaza-stad bezet uit protest tegen een reeks recente aanvallen waarvan de pers het doelwit was.

AP
16 February 2004 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 00:58

De bezetting werd opgeheven nadat de Palestijnse leider Yasser Arafat had laten weten dat hij de incidenten zal laten onderzoeken. De actie was op touw gezet door de Palestijnse journalistenbond.

In januari werd de correspondent van de satellietzender Al-Arabiya in Gaza toen hij uit zijn werk kwam in elkaar geslagen. Deze maand werd de redactie van het onafhankelijke weekblad Al-Dar kort en klein geslagen en de auto van de redactiechef van de krant al-Hayat al-Jadida in brand gestoken. Er zijn geen arrestaties verricht en in geen van de gevallen is duidelijk wat het motief van de daders was. Het parlement hield geen zitting tijdens de bezettingsactie.

De Palestijnse Autoriteit maakte bekend haar aandelen in het mobieletelefoonbedrijf Jawal voor omgerekend bijna 34 miljoen euro te hebben verkocht. De Palestijnse Autoriteit verkeert in geldnood, onder andere doordat buitenlandse donoren betalingen hebben opgeschort omdat ze eraan twijfelen of het geld wel goed terechtkomt. Zaterdag maakte de Palestijnse Autoriteit bekend dat politiemannen hun salaris voortaan direct op hun bankrekening gestort krijgen. Daarmee wordt aan een belangrijke eis van de donoren voldaan. Tot nu toe kregen de agenten hun loon contant uitbetaald door hun chefs. De Palestijnse Autoriteit heeft zijn aandelen verkocht aan het Palestijnse telecommunicatiebedrijf Paltel, dat al een meerderheidsbelang in Jawal had.

Het Israëlische leger sloopte zondag een huis in de buurt van Jenin op de Westoever waar kort daarvoor twee leden van de extremistische al-Aqsa Martelaren Brigades waren gearresteerd. Volgens omwonenden woonde een van de arrestanten in het huis.

Zo’n honderd kolonisten uit de Gazastrook begonnen zondag aan een protestmars naar Jeruzalem. Het protest is gericht tegen het voornemen van de Israëlische premier Ariel Sharon om vrijwel alle Joodse nederzettingen in de Gazastrook op te heffen. De kolonisten denken woensdag in Jeruzalem aan te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer