Economie

Draghi: scherp zijn op gevaren lage rente

WASHINGTON (ANP). De stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) helpen de Europese economie vooruit. De bijzonder lage rente brengt echter gevaren met zich mee voor de stabiliteit in het financiële stelsel, die nauwgezet in de gaten moeten worden gehouden, zei ECB-president Mario Draghi zaterdag in Washington.

18 April 2015 19:57Gewijzigd op 15 November 2020 18:17

„We zien dat onze maatregelen effect hebben op de economie”, aldus Draghi. „Tegelijk weten we dat de lage rente een vruchtbare grond is voor instabiliteit op de financiële markten. Dat houden we scherp in de gaten.”

Draghi benadrukte dat de maatregelen direct samenhangen met de opdracht van de ECB om te zorgen voor stabiele prijzen, waarbij het doel voor de inflatie is vastgesteld op iets minder dan 2 procent. „Dat is de beste dienst die we de economie kunnen leveren, zowel aan consumenten als aan spaarders. Als het herstel doorzet en de werkgelegenheid toeneemt, dan stijgt ook de rente weer.”

Zowel het IMF als De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwden afgelopen week voor de problemen waarmee de lage rente verzekeraars en pensioenfondsen opzadelt. Verder vrezen zij voor zeepbellen op aandelen- en obligatiemarkten, waar de zoektocht naar rendement koersen snel heeft opgejaagd.

Draghi zei verder dat de groei van de internationale economie langzaam aantrekt, maar nog altijd verre van uitbundig is. Hij wees erop dat de meeste groei nog altijd uit de Verenigde Staten komt. „De eurozone krabbelt langzaam op na de diepe recessie, maar we kunnen nog niet spreken van een energieke groei. Het herstel wordt gedurende het jaar geleidelijk wel wat sterker.”

De ECB-president sprak in de marge van de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daar waarschuwde de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew eerder op de dag dat de wereldeconomie nog altijd veel te afhankelijk is van de VS. Hij riep andere landen daarom op meer te doen om hun binnenlandse vraag aan te jagen.

Hij wees daarbij specifiek op Duitsland. Dat land verdient veel aan de internationale handel, maar doet volgens Lew te weinig om de vraag in eigen land te stimuleren. In navolging van het IMF vindt Lew dat Duitsland meer geld in zijn infrastructuur moet steken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer